Spijsvertering

Hond eet gras en likt aan poten | Mogelijke Oorzaak en Tips!

hond eet gras en likt aan poten

Vrijwel iedere hond eet wel eens gras. In de meeste gevallen is dit onschuldig en vindt je hond dit gewoon lekker, maar dit is niet altijd zo. Likt jouw grasetende hond ook veel aan zijn poten? Dan kan het zijn dat sprake is van een verstoring in de spijsvertering. In dit artikel leggen we uit wat de reden kan zijn van het eten van gras en het likken aan de poten en wat je er kan doen als dit niet zo onschuldig is.

De combinatie van het eten van gras en likken aan de poten wordt vaak veroorzaakt door een verstoring in de spijsvertering van je hond. Canifelox Gastro ondersteunt het behoud van een goede spijsvertering.

De voorouders van jouw hond kregen niet dagelijks vlees of brokken van hun baasje. Zij moesten zelf voor hun voeding zorgen in de natuur.

Wilde honden hielden hun dieet in balans door te jagen op andere dieren, maar ook het eten van grassen was onderdeel hiervan. In het wild aten honden alles wat hielp om aan hun basisbehoeften te voldoen.

Uit onderzoek van ontlastingsmonsters blijkt dat de voorouders van de hond, de wolf, 11-47% van hun dieet uit gras bestond.

Hoewel jouw hond tegenwoordig niet meer hoeft te jagen voor voedsel, betekent dit niet dat het instinct om gras te eten verdwenen is. Het is dan ook volkomen natuurlijk gedrag.

Je hoeft je dan ook geen zorgen te maken wanneer je hond af en toe gras eet. Echter, in sommige gevallen kan er wel iets aan de hand zijn. Vooral wanneer je hond obsessief veel gras eet of na het eten ervan moet overgeven. 

Waarom eet mijn hond gras?

Gewoonlijk is het eten van gras een natuurlijke reactie of gedraging van je hond, toch kan het eten van gras ook een teken zijn dat er iets met je hond aan de hand is. Hieronder beschrijf ik enkele mogelijkheden waarom jouw hond gras eet.

1: Je hond vind gras gewoon lekker

Soms kan een hond simpelweg worden aangetrokken tot de geur of smaak van bepaald gras, vooral jong lentegras vinden sommige honden lekker.

Is het gras een beetje vochtig? Dan kan je hond ook genieten van het vocht dat hij binnenkrijgt van gras dat bedekt is met een laagje dauw

2: Je hond verveelt zich of zoekt aandacht

Het feit dat je hond op gras kauwt, betekent niet automatisch dat hij ergens last van heeft, een gebrek aan vezels of een voedingstekort. Sommige honden kauwen en eten gras uit verveling of gewoonte.

Honden zijn bovendien slim. Als jouw hond merkt dat hij meer aandacht krijgt van jou wanneer hij gras eet, kan dit snel een gedrag worden dat hij ontwikkelt om nog meer aandacht te krijgen.

3: Je hond is overprikkeld of angstig

Net zoals mensen soms ongewenste gewoonten ontwikkelen als reactie op spannende situaties, kunnen honden gras eten als een vorm van zelf kalmering.

Vertoont je hond tekenen van spanning en angst, zoals krabben, kwijlen, blaffen, lippen likken, hijgen en janken? Dan zou het kunnen dat jouw hond gras eet vanwege angst tijdens de wandeling. Een natuurlijke rustgever dat je hond hierbij kan ondersteunen is Canifelox Calm.

4: Vol gevoel in de maag

Je hond kan gras eten vanwege een ongemakkelijk gevoel in de maag. Het kauwen en consumeren van gras kan helpen bij het stimuleren van braken, wat op zijn beurt kan leiden tot opluchting.

Dit is een instinct van je hond. Omdat het eten van planten ook is waargenomen bij wolven en andere wilde hondachtigen, is het waarschijnlijk dat het een biologisch doel heeft.

5: Tekort aan vitaminen en mineralen

Hoewel commercieel hondenvoer over het algemeen uitgebalanceerd is, kan het voorkomen dat je hond bepaalde voedingsstoffen mist en daarom instinctief gras eet om deze tekorten aan te vullen.

Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat je hond voldoende vezels binnenkrijgt. Je hond heeft dit nodig om het voedsel goed te kunnen verteren en regelmatig ontlasting te hebben. Meer over tekorten aan mineralen lees je hier.

Waarom likt mijn hond aan zijn poot?

Het likken aan poten is een natuurlijk en veelvoorkomend gedrag bij honden. In het algemeen is dit gedrag een vorm van zelfverzorging en grooming. Honden likken vaak hun poten om vuil, stof en andere onzuiverheden te verwijderen.

Bovendien kan het likken aan de poten dienen als een kalmerende activiteit, vergelijkbaar met hoe mensen soms hun nagels bijten of met hun haar spelen als een manier om spanning te verminderen.

Het is belangrijk om te begrijpen wat het verschil is tussen af en toe likken en overmatig lik gedrag dat mogelijk duidt op iets anders.

Overmatig likken aan de poten kan vaak worden toegeschreven aan de huid. Je hond kan in contact komen met stoffen zoals reinigingsmiddelen, graszaden of zelfs chemicaliën op trottoirs.

Deze stoffen kunnen leiden tot ongemak, waardoor je hond geneigd is om herhaaldelijk aan de poten te likken .

Ook kan het komen door een verstoorde darmflora of gevoeligheid voor bepaalde voedingsstoffen. Zodra je hond likt aan zijn pootjes is het verstandig om zijn pootjes te controleren.

1: Je hond heeft een scheurtje of snee in de nagel

Likt jouw hond ineens aan zijn pootje en betreft het slechts één pootje? Dan is het raadzaam om zijn pootje te inspecteren op een snee, gescheurde nagel, of wellicht zit er iets tussen de nagels en kussentjes van zijn poot dat je hond als vervelend ervaart.

In de meeste gevallen kun je dit eenvoudig behandelen door een geschikte crème te gebruiken en je hond wat rust te gunnen. Als je hond er veel last van heeft, dan is het verstandig om een bezoek te brengen aan de dierenarts.

2: Je hond heeft een verstoorde spijsvertering

Je hond kan last hebben van een verstoorde darmflora. Een verstoord evenwicht in de darmflora zoals slechte bacteriën is van invloed op het welzijn van je hond. Een uitingsvorm is het likken aan poten.

Gelukkig kun je hier iets aan doen door je hond probiotica te geven. Canifelox Gastro is een probiotica dat de darmen optimaal ondersteunt.

Het bestaat uit Yarrowia lipolytica gist, in combinatie met 4 stammen van probiotische bacteriën, dit vormt een uitstekende symbiotische mix die de groei van gunstige darmmicroflora bevordert.

Hierdoor heeft het preparaat een positieve invloed op de verbetering van de spijsvertering en de opname van voedingsstoffen.

3: Je hond heeft een gevoelige huid

Een ander veelvoorkomend probleem is een gevoelige huid, dit kan komen door een verstoorde darmflora, voedsel of mijten, vlooien en teken. Hierdoor kan je hond gaan krabben of aan zijn pootjes likken. Je hond zijn pootjes kunnen daardoor vochtig worden waardoor allerlei ongemak ontstaan.

4: Gewrichten van je hond

Als honden ergens last van hebben dan likken ze ook vaak aan hun poten. Het is dan belangrijk om de oorzaak te achterhalen.

Vaak zien we dat dat het helpt om de gewrichten van honden optimaal te ondersteunen. Vooral als honden al wat op leeftijd zijn. Een heel goed product hiervoor is Mobility.

Heb je het vermoeden dat je hond ergens last van heeft, dan is het raadzaam om een dierenarts te raadplegen.

5: Je hond heeft spanning of angst

Is je hond stressgevoelig dan kunnen spanning en angst ook de reden zijn waarom je hond aan zijn poten likt. Wij doen dit bijvoorbeeld door op onze nagels te bijten. Het is belangrijk om te weten waar de spanning en angst vandaan komt, zodat je hierop kunt trainen met je hond.

Het is ook de moeite waard om Canifelox Calm te proberen. Dit is een 100% natuurlijk supplement dat een rustgevend effect op honden heeft. De Calm bevat de unieke Yarrowia lipolytica gist. Verder bevat het valeriaan, tryptofaan en magnesium.

Wat is de relatie tussen hond gras eten en poten likken?

Als je opmerkt dat je hond tegelijkertijd begonnen is met het eten van gras en likken aan zijn poten, kan dit duiden op een verstoorde darmflora. 

Omdat je hond hinder ondervindt van zijn spijsvertering, kan hij ook gras gaan eten in een poging om over te geven om zijn klachten op deze manier te verminderen. Echter kunnen beide klachten ook voortkomen uit angst en spanning bij je hond. Het kan dan ook best wel een puzzelstukje zijn om het onderliggende probleem te vinden en te behandelen.

Je kunt er zelf iets aan doen door je hond de juiste voeding te geven en je darmflora te ondersteunen met onze probiotica Canifelox Gastro en Canifelox Calm als je denkt dat de oorzaak ligt bij spanning en angst.

Het lichaam van een hond is een heel complex systeem. Alles staat in verbinding met elkaar. Het kan daarom ook zinvol zijn om beide supplementen aan je hond te geven.

Schakel de dierenarts in als je het niet vertrouwt of twijfelt over de oorzaak

Heb je alle mogelijke oplossingen geprobeerd maar blijft je hond gras eten en likken aan zijn poten? Raadpleeg dan een dierenarts, omdat de oorzaken uiteenlopend kunnen zijn, variërend van onschuldig tot aandoeningen die professionele behandeling vereisen.

Vragen? Gratis advies van Suzan

Heb je vragen over de oorzaak van het eten van gras en likken van de poten van je hond? Neem dan gerust contact op met Suzan via whatsapp en krijg gratis advies. Volg ons ook op ons whatsapp kanaal om op de hoogte te blijven van de laatste blogs, tips, nieuws en kortingen.

Disclaimer

Hoewel we ons best doen om nauwkeurige en nuttige informatie te verstrekken, is het belangrijk te begrijpen dat de inhoud op onze blogs niet bedoeld is als vervanging voor professioneel medisch advies, diagnose of behandeling. De besproken onderwerpen en aanbevelingen zijn gebaseerd op algemene kennis en ervaringen, maar de gezondheid van individuele honden kan variëren. Voor specifiek advies met betrekking tot de gezondheid van jouw hond raden we altijd aan een dierenarts te raadplegen. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *