Beweging

Hond loopt mank met voorpoot | Hoe kan dit?

hond loopt mank met voorpoot

Als je hond plotseling mank loopt met zijn voorpoot dan is dit even schrikken. Er zijn veel oorzaken aan te wijzen waarom je hond ineens mank loopt. De meeste oorzaken zijn medisch van aard en daarvoor is een bezoek aan een dierenarts altijd noodzakelijk. Ik heb deze blog geschreven omdat een goed supplement ondersteuning kan geven voor het behoud van gezond kraakbeen en soepele gewrichten. Voor honden die mank lopen is dit een fijne ondersteuning. Let wel het zal een onderliggende medische aandoening niet genezen of verminderen. ]

TIP 💡

Hieronder een supplement waarvan de receptuur is ontwikkeld door een dierenarts. Dit product is echt goed en een aanrader voor honden die mank lopen. Ook ter preventie.  

Vetalin Joint kauwtabletten voor hond & kat

 22,95
Toevoegen aan winkelwagen

Mijn hond loopt mank met voorpoot/achterpoot. Hoe kan een supplement daarbij ondersteunen?

Als je hond mank loopt kun je op veel manier helpen. Ten eerste is het belangrijk om na te gaan of het om een onschuldige oorzaak gaat of een medische aandoening. Bij een onschuldige aandoening kun je denken aan een stukje glas of splinter in het zooltje of een verstuiking. 

Maar het kan ook gaan om een medische probleem met de gewrichten of botten. Loopt je hond na 3 dagen nog steeds mank aan zijn voorpoot dan is een bezoekje aan je dierenarts aan te raden.  

Een goed supplement kan je hond ondersteuning geven  omdat het waardevolle ingrediënten bevat voor het behoud van gezond kraakbeen en soepele gewrichten. De meeste supplementen bevatten een combinatie van onderstaande ingrediënten. 

Glucosamine

 • Functie: Glucosamine is een natuurlijk voorkomende verbinding in het lichaam die een cruciale rol speelt in de opbouw en het onderhoud van kraakbeen.

Chondroïtine

 • Functie: Chondroïtine is een ander bestanddeel van kraakbeen dat helpt bij het aantrekken en vasthouden van water, wat belangrijk is voor de elasticiteit en veerkracht van het kraakbeen.

MSM (Methylsulfonylmethaan)

 • Functie: MSM is een organische zwavelverbinding die voorkomt in veel levende organismen. Het is belangrijk voor het behoud van soepele gewrichten. 

Hyaluronzuur

 • Functie: Hyaluronzuur is een bestanddeel van de gewrichtsvloeistof en helpt bij het smeren en dempen van de gewrichten.

Groenlipmossel (Perna canaliculus)

 • Functie: Een mosselsoort afkomstig uit Nieuw-Zeeland. Rijk aan omega-3 vetzuren, glycosaminoglycanen en andere nutriënten die bijdragen aan soepele gewrichten.  

Hond loopt mank met voorpoot na slapen

1. Ochtendstijfheid

 • Beschrijving: Net zoals mensen kunnen honden last hebben van stijfheid in hun spieren en gewrichten na een lange periode van rust. Dit is vaak tijdelijk en verbetert snel met beweging.
 • Symptomen: Manken direct na het opstaan, dat snel vermindert na een paar minuten lopen.
 • Wat te doen: Laat je hond rustig opstaan en wat lichte beweging doen. Zorg voor een comfortabele en ondersteunende slaapplaats.

2. Slaappositie

 • Beschrijving: Een ongemakkelijke slaappositie kan tijdelijke druk op de zenuwen of spieren veroorzaken, wat leidt tot stijfheid en manken.
 • Symptomen: Manken direct na het wakker worden dat snel verdwijnt.
 • Wat te doen: Observeer de slaapposities van je hond en zorg ervoor dat hij een comfortabele slaapplaats heeft. Overweeg een orthopedisch bed voor betere ondersteuning.

Blijft het probleem zich voordoen dan is de kans groot dat er toch sprake is van een onderliggende medische aandoening. Neem daarvoor contact op met je dierenarts. 

Hond loopt mank maar rent wel

Het kan voorkomen dat je hond tijdens het rustig lopen mank is maar toch kan rennen. Dan wil je graag weten hoe dit kan? 

Het is niet zo dat als een hond toch rent het onderliggend probleem minder ernstig is. Het kan maar hoeft dus niet. 

Soms kan rennen minder pijnlijk zijn dan langzaam lopen. Doordat een hond zijn gewicht anders verdeelt kan het beter aanvoelen waardoor rennen mogelijk is. 

Ook kan het zijn dat er sprake is van een opstartprobleem door een onderliggende medische aandoening. Tijdens het rennen kan de beweging soepeler zijn door de toegenomen bloedcirculatie en opwarming van de spieren en gewrichten. 

Minder onschuldige oorzaken zoals een ingegroeide nagel of een lichte verwonding is vaak niet zo ernstig dat een hond niet meer kan rennen. 

Ook hier is het belangrijk om medisch advies in te winnen als je hond na een aantal dagen nog steeds mank loopt in rust. 

Hoelang kan een hond mank lopen met zijn voorpoot of achterpoot?

Als er sprake is van een onschuldige onderliggende oorzaak dan zul je binnen een week verbetering moeten merken. Als er sprake is van een onderliggende medische oorzaak dan kan een hond chronisch mank lopen. Advies van de dierenarts hoe je je hond het beste kunt helpen is daarbij noodzakelijk. 

Wel kun je de hond op een diervriendelijke en natuurlijke manier ondersteunen met een supplement. Let wel dit zal de onderliggende medische oorzaak niet genezen maar kan wel een hele fijne ondersteuning zijn voor je hond. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *