Spijsvertering

Hond braakt, Wat nu? Oorzaken, Symptomen en Behandeling

hond braakt

Wanneer je hond braakt, kan dat duiden op een verstoorde darmflora. Een goede gezondheid begint namelijk in de darmen, en wanneer het microbiële ecosysteem van je hond niet optimaal functioneert, kan braken om verschillende redenen voorkomen. Dit kan zowel acuut als chronisch braken zijn.

Om de darmgezondheid van je hond te ondersteunen, kan het helpen om dagelijks een probiotisch supplement toe te dienen. Dit kan bijdragen aan het verbeteren en het behouden van een gezonde darmbalans.

Maar hoewel braken bij honden vaak relatief onschuldig is en vooral ongemak zorgt, kan het in sommige gevallen wijzen op ernstige gezondheidsproblemen waarvoor je naar de dierenarts moet.

 

Vetalin Probiotica ontwikkeld door een dierenarts

 • Ondersteunt de darmflora
 • Smaakvolle kauwtabletten
 • Ondersteunt bij o.a. braken, dunne ontlasting, krabben, poten likken, gras eten
Probiotica kauwtabletten hond Vetalin

Vetalin Probiotica ontwikkeld door een dierenarts

 • Ondersteunt de darmflora
 • Smaakvolle kauwtabletten
 • Ondersteunt bij o.a. braken, dunne ontlasting, krabben, poten likken, gras eten

Oorzaken van braken bij honden

Braken bij honden kan door veel verschillende factoren worden veroorzaakt. Van een keertje braken door gras eten tot chronisch braken als gevolg van een ernstig gezondheidsprobleem.

Wanneer je hond zo nu en dan eens braakt, maar verder wel actief en vrolijk is, kun je afwachten totdat het vanzelf over gaat en je hond eventueel ondersteunen met een probiotica om de darmflora in balans te krijgen en te behouden.

Blijft je hond echter constant braken en vertoont hij ook andere symptomen zoals energieverlies en futloosheid? Dan is het verstandig om naar de dierenarts te gaan.

hond braakt zielig kijken

Acuut braken bij honden

Acuut braken treedt plotseling op en kan enkele dagen aanhouden. Het kan vaak worden gelinkt aan iets specifieks dat de hond heeft gegeten of gedaan. Meestal is acuut braken niet spoedeisend als het slechts een enkele keer voorkomt en de hond verder normaal gedrag vertoont.

Het lichaam gebruikt braken als een verdedigingsmechanisme om de maag en darmen te beschermen. Enkele mogelijke oorzaken van acuut braken zijn:

Gras eten

Honden eten soms gras, wat meestal geen reden tot zorg is. Maar als ze te veel gras eten, kan dit leiden tot braken. Er zijn verschillende theorieën waarom honden gras eten, waaronder een natuurlijke behoefte aan vezels, het opwekken van braken om hun maag te legen, of simpelweg omdat ze de smaak lekker vinden.

Als je hond regelmatig gras eet en braakt, kan het nuttig zijn om meer vezels toe te voegen aan het dieet en te ondersteunen met een probiotica supplement.

Te snel eten

Honden kunnen soms te enthousiast worden tijdens de maaltijd. Als ze te snel eten, kan dit leiden tot braken. Dit is vaak een eenmalige gebeurtenis, maar als het vaker voorkomt, kunnen slow feeders of puzzelvoeders helpen.

Het gebruik van deze hulpmiddelen kan niet alleen het braken verminderen, maar ook geestelijke stimulatie bieden en verveling tegengaan.

Bovendien kan het portioneren van de maaltijden en het voeren van kleinere hoeveelheden meerdere keren per dag helpen bij het verminderen van braken door te snel eten. 

Iets giftigs of bedorven eten

Honden kunnen braken als ze iets giftigs hebben gegeten, zoals bepaalde voedingsmiddelen of voorwerpen. Dit is een verdedigingsmechanisme van hun lichaam om de giftige stof uit te drijven.

Voorbeelden van producten waar giftige stoffen in zitten zijn chocolade, druiven, rozijnen, bepaalde planten en huishoudelijke schoonmaakmiddelen.

Het is belangrijk om potentiële gevaren buiten het bereik van je hond te houden en te weten welke symptomen optreden bij verschillende soorten vergiftiging, zodat je snel kunt handelen.

Plotselinge verandering van voeding

Honden kunnen gevoelig zijn voor snelle veranderingen in hun dieet. Als je hun voedsel te snel verandert, kan dit braken veroorzaken.

Introduceer nieuw voedsel geleidelijk over 1 tot 2 weken door het oude voedsel langzaam te mengen met het nieuwe, waarbij je elke dag een beetje meer van het nieuwe voedsel toevoegt.

Dit helpt de spijsvertering van je hond aan te passen aan de nieuwe voedingsstoffen en vermindert de kans op maagklachten.

hond braakt te snel eten

Intensieve beweging direct na het eten

Intensieve beweging kan de normale spijsverteringsprocessen verstoren, waardoor voedsel niet goed wordt afgebroken en verteerd.

Tijdens beweging wordt bloed naar de spieren gestuurd, wat kan leiden tot verminderde bloedtoevoer naar het spijsverteringsstelsel.

Het kan zelfs levensgevaarlijk zijn voor je hond. Het kan namelijk zorgen voor een kanteling van de maag. De maag van je hond vult zich met gas en zal vervolgens draaien.

Daardoor wordt de bloedtoevoer en de normale uitstroom van de maaginhoud belemmerd. Wanneer dit gebeurt moet je hond met spoed naar de dierenarts. 

Ga dan ook altijd een 1 uur tot 2 uur wachten na het eten voordat je intensief gaat bewegen met je hond. Ben je een flinke hike met je hond aan het maken geef dan een licht verteerbare snack aan je hond om braken te voorkomen.

Reisziekte

Net als mensen kunnen honden last hebben van reisziekte, wat kan leiden tot braken. Andere tekenen zijn janken, kwijlen of gapen tijdens het rijden.

Om reisziekte te verminderen, kun je proberen de hond vóór de reis niet te voeren, het voertuig koel en goed geventileerd te houden, en frequente pauzes te nemen voor frisse lucht en beweging.

Er zijn ook medicijnen beschikbaar die door de dierenarts kunnen worden voorgeschreven om reisziekte te voorkomen.

Het kan ook zijn dat je hond angstig is tijdens de reis en als gevolg daarvan braakt. Canifelox Calm een rustgevend supplement kan hierbij helpen.

hond braakt reisziekte

Wat kun je doen tegen acuut braken?

Over het algemeen zal acuut braken vanzelf overgaaan binnen 1 tot 2 dagen, maar wees wel alert en let op andere symptomen zoals lusteloosheid, energieverlies of dunne ontlasting. Probeer er ook achter te komen wat de reden kan zijn waarom je hond acuut braakt.

Heeft hij toevallig net iets gegeten, wat bedorven of giftig is of heeft je hond gras zitten eten tijdens het wandelen?

Wanneer je hond na 2 dagen nog steeds moet braken, met name als hij ook nog andere symptomen vertoont, is het verstandig om naar de dierenarts te gaan aangezien er dan iets serieuzer aan de hand kan zijn waardoor je hond braakt.

Chronisch braken bij honden

Wanneer je hond 7 tot 10 dagen achter elkaar braakt dan spreken we over chronisch braken. Integenstelling tot acuut braken wat vaak eenmalig en onschuldig is, wijst chronisch braken vaak op een onderliggend gezondheidsprobleem.

Waarvoor je in veel gevallen naar de dierenarts moet om te laten onderzoeken en te behandelen. De oorzaken van chronisch braken zijn uiteenlopend en kunnen van mild en ongemakkelijk tot zeer ernstig zijn. Een aantal mogelijke oorzaken van chronisch braken zijn:

Overgevoeligheid van voedsel

Sommige honden ontwikkelen overgevoeligheid voor bepaalde soorten voedsel of eiwitten. Dit kan leiden tot het braken van je hond.

Het identificeren van de specifieke overgevoeligheid van voedsel kan moeilijk zijn, maar een eliminatiedieet onder begeleiding van een dierenarts kan helpen.

Tijdens dit proces worden mogelijke voedsel dat overgevoeligheid veroorzaakt één voor één uit het dieet verwijderd en vervolgens geleidelijk opnieuw geïntroduceerd om de oorzaak van de overgevoeligheid te identificeren.

Systemische ziekten

Chronisch braken bij honden kan niet alleen worden veroorzaakt door problemen met de darmen maar ook door systemische ziekten die invloed hebben op het hele lichaam. 

Parasieten en wormen

Parasieten en wormen zijn een veelvoorkomende oorzaak van braken bij honden. Andere symptomen zijn dunne ontlasting, gewichtsverlies, lage energie, krabben, hoesten, en sleetje rijden.

Regelmatige ontworming en het controleren van de ontlasting van je hond op wormen zijn belangrijke preventieve maatregelen.

hond braakt dierenarts

Wat kun je doen tegen chronisch braken?

Chronisch braken bij honden kan wijzen op een onderliggend gezondheidsprobleem dat aandacht en behandeling vereist. Grondig onderzoek van een dierenarts kan uitwijzen van de reden is van het braken.

Overweeg bijvoorbeeld een hypoallergeen dieet als voedselovergevoeligheid wordt vermoed. Dit houdt in dat je nieuwe eiwitten en koolhydraten introduceert waaraan je hond nog niet eerder is blootgesteld.

Bij aandoeningen zoals pancreatitis kan een vetarm dieet helpen de belasting van de alvleesklier te verminderen. Daarnaast kunnen kleine, frequente maaltijden het spijsverteringssysteem minder belasten.

Naast medische en dieetmaatregelen zijn lifestyle-aanpassingen ook belangrijk. Stressmanagement kan helpen, omdat spanning en angst vaak bijdraagt aan maag-darmproblemen.

Zorg voor een rustige en stabiele omgeving voor je hond. Zorg er bovendien voor dat je hond altijd toegang heeft tot vers water om uitdroging te voorkomen, wat braken kan verergeren.

Het bijhouden van een dagboek met details over het eetpatroon, de braakfrequentie en andere symptomen kan nuttig zijn voor je dierenarts om patronen of triggers te identificeren.

Verder kan een probiotica supplement een waardevolle aanvulling zijn om de darmflora van je hond te ondersteunen. Vetalin Probiotica is ontwikkeld door een dierenarts en ondersteunt de darmen van je hond met goede bacteriën zodat de darmen van je hond in balans blijven.

Vetalin Probiotica ontwikkeld door een dierenarts

 • Ondersteunt de darmflora
 • Smaakvolle kauwtabletten
 • Ondersteunt bij o.a. braken, dunne ontlasting, krabben, poten likken, gras eten
Probiotica kauwtabletten hond Vetalin

Vetalin Probiotica ontwikkeld door een dierenarts

 • Ondersteunt de darmflora
 • Smaakvolle kauwtabletten
 • Ondersteunt bij o.a. braken, dunne ontlasting, krabben, poten likken, gras eten

Wat betekent de kleur van het braaksel?

De kleur van het braaksel kan veel vertellen over de mogelijke oorzaak van het braken.

Groen Braaksel

Dit wijst meestal op het eten van gras of planten. Het kan ook wijzen op gal, wat betekent dat het braaksel uit de dunne darm komt.

Geel braaksel

Geel braaksel duidt meestal op gal vanuit de dunne darm. Dit komt vaak voor bij honden die een lege maag hebben, bijvoorbeeld 's ochtends vroeg of omdat ze hiervoor al een paar gebraakt hebben en daardoor een lege maag hebben.

Wit slijm en Schuimend Braaksel

Dit kan wijzen op een ophoping van maagzuur. Dit komt vaak voor bij honden met reflux of een lege maag. Het kan nuttig zijn om je hond meerdere kleine maaltijden per dag te geven in plaats van één of twee grote maaltijden, en te voorkomen dat je hond zich te veel inspant vlak na het eten.

Bloederig Braaksel

Dit kan duiden op een beschadiging van het slijmvlies van de maag of slokdarm en vereist onmiddellijk veterinaire aandacht. .

Andere symptomen kunnen zijn: zwarte, teerachtige ontlasting, zwakte, en verlies van eetlust. Snelle behandeling is essentieel om verdere complicaties te voorkomen.

Mijn hond braakt onverteerd voedsel

Dit kan betekenen dat het spijsverteringskanaal geblokkeerd is. Andere mogelijke oorzaken zijn te snel eten of slecht kauwen.

Als je hond vaak onverteerd voedsel braakt, is het belangrijk om een dierenarts te raadplegen om een obstructie uit te sluiten.

Het gebruik van slow feeders kan ook helpen om je hond langzamer te laten eten en beter te kauwen.

Behandeling & Preventie bij braken

Wanneer je hond chronisch braakt, is het aan te raden om je hond te laten onderzoeken door de dierenarts. Afhankelijk van de oorzaak kan de dierenarts verschillende behandelingen aanbevelen. Ga naar in ieder geval naar de dierenarts als je hond:

 • Langer dan 2 dagen braakt
 • Zeer vermoeid is
 • Eetlust verliest
 • Dunne ontlasting heeft
 • Onverklaarbaar gewicht verliest
 • Bloed in het braaksel of ontlasting heeft

Uiteraard wil je dat je hond stopt met braken en dit in de toekomst voorkomen. Helaas zul je dit niet altijd kunnen voorkomen, maar je kunt wel een aantal preventieve maatregelingen nemen om de spijsvertering te bevorderen,  te ondersteunen en daarmee de kans op braken te verminderen.

Gezonde voeding

Zorg ervoor dat je hond een uitgebalanceerd dieet krijgt dat geschikt is voor zijn leeftijd, gewicht en gezondheidstoestand. Vermijd plotselinge dieetveranderingen en geef het liefst geen tafelresten aan je hond, hoe lief en schattig je hond je misschien ook aan kijkt. 

Elke dag beweging

Voldoende lichaamsbeweging helpt bij het bevorderen van een gezonde spijsvertering. Zorg voor dagelijkse wandelingen en spelletjes om je hond actief en fit te houden.

Geef je hond geen giftige producten

De meeste hondeneigenaren weten wel dat chocola giftig is voor een hond, maar er zijn nog veel meer producten die giftig zijn, zelfs producten die voor ons mensen gezond zijn. Wil je weten welke dat zijn? Lees dan onze blog:  Wat mag een hond niet eten?

Langzaam voeren

Eet jouw hond snel of schrokt je hond alle eten naar binnen zonder te kauwen? Gebruik dan een slow feeder of puzzelvoeder om te voorkomen dat je hond te snel eet. Dit vermindert de kans op braken en zorgt voor een betere spijsvertering.

Regelmatige dierenartsbezoeken

Jaarlijkse controles en vaccinaties helpen bij het vroegtijdig opsporen en voorkomen van gezondheidsproblemen. Bespreek eventuele zorgen over braken of andere symptomen met je dierenarts.

Ondersteun de spijsvertering met probiotica

Probiotica kunnen nuttig zijn om de darmgezondheid van je hond te ondersteunen. Probiotica bevatten gunstige bacteriën die de spijsvertering bevorderen en kunnen helpen bij het ondersteunen van een verstoorde darmflora.

Hiervoor hebben we de Vetalin probiotica kauwtabletten, ontwikkeld door een dierenarts. Onze smakelijke kauwtabletten bieden een doeltreffende manier om de natuurlijke balans te herstellen.

Ook hebben wij nog andere probiotica in de vorm van poeder en snoepjes waarvan we ook vleesvrije probiotica snoepjes hebben.

Dogsuppy Probiotica Forte Anti-Kriebels & Poten likken

 38,20
Toevoegen aan winkelwagen

Woofies vleesvrije Probiotica snoepjes

 29,90
Toevoegen aan winkelwagen

Dogsuppy Anti-anaalklieren snoepjes

 38,20
Toevoegen aan winkelwagen

Dogsuppy Probiotica Forte snoepjes

 38,20
Toevoegen aan winkelwagen

FestyBites Probiotica Vleesvrij

(1)
 32,50
Toevoegen aan winkelwagen

Vetalin probiotica kauwtabletten voor hond & kat

(4)
 22,95
Toevoegen aan winkelwagen

Woofies Probiotica snoepjes

(7)
 29,90
Toevoegen aan winkelwagen

Canifelox Gastro: probiotica voor je hond

(11)
 29,95
Toevoegen aan winkelwagen

Conclusie

Braken bij honden is een veelvoorkomend probleem dat door verschillende oorzaken kan worden veroorzaakt. Hoewel het vaak relatief onschuldig is, kan het ook een teken zijn van ernstigere gezondheidsproblemen. Door de oorzaak van het braken te begrijpen en op tijd actie te ondernemen, kun je ervoor zorgen dat je hond snel herstelt en gezond blijft.

Het is belangrijk om te onthouden dat elke hond anders is en dat wat voor de ene hond werkt, niet altijd voor de andere hond geldt. Regelmatige dierenartsbezoeken en een goede observatie van het gedrag en de gezondheid van je hond zijn cruciaal om problemen vroegtijdig te detecteren en aan te pakken.

Door preventieve maatregelen te nemen en goed op de signalen van je hond te letten, kun je bijdragen aan een lang, gelukkig en gezond leven voor je trouwe viervoeter. Vergeet niet dat jouw alertheid en zorg de beste verdediging zijn tegen de gezondheidsproblemen die braken kunnen veroorzaken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *