Beweging

Hond zakt door achterpoten | glucosamine geeft ondersteuning

hond zakt door achterpoten

Het kan een verontrustend gezicht zijn om te zien dat je hond  moeite heeft met zijn achterpoten. Het kan variëren van plotselinge zwakte tot volledig doorzakken. Maar wat zijn de mogelijke redenen hiervoor, en hoe je ondersteuning kunt geven door middel van supplementen?

Hond zakt door achterpoten | mogelijke oorzaken

Ik laat het medische gedeelte buiten beschouwing aangezien dit meer het terrein is van de dierenarts. Ik behandel de oorzaken waarbij natuurlijke supplementen een ondersteuning kunnen bieden.

Vermoeidheid van de spieren 

 • Net als mensen kunnen honden ook vermoeidheid van de spieren ervaren, vooral na zware lichamelijke activiteit of als ze overmatig hebben gespeeld. Dit kan resulteren in moeite met het ondersteunen van hun lichaamsgewicht, vooral in de achterpoten.

Gewrichten worden minder soepel

Als honden ouder worden kunnen ze moeite krijgen met opstaan en wandelen. De gewrichten zijn niet meer zo soepel. Om gewrichten van je hond zo soepel mogelijk te houden is een supplement met glucosamine aan te raderen. Wij adviseren de Mobility.

Gebrek aan stabiliteit:

Soms kan een gebrek aan stabiliteit of balans ervoor zorgen dat een hond moeite heeft met het ondersteunen van zijn gewicht, vooral op gladde of oneffen oppervlakken. Zorg voor een veilige omgeving voor je hond, vermijd gladde vloeren en help hem bij het navigeren op moeilijk terrein indien nodig.

Overgewicht:

Overgewicht kan extra druk uitoefenen op de gewrichten en spieren van een hond, waardoor het moeilijker wordt om zijn gewicht te dragen, vooral in de achterpoten. Controleer het dieet van je hond en zorg ervoor dat hij een gezond gewicht behoudt. 

Conclusie: 

Als je merkt dat je hond door zijn achterpoten zakt zijn er verschillende mogelijke oorzaken, variërend van vermoeide spieren tot minder soepel worden van de gewrichten. Door aandacht te besteden aan zijn welzijn, voldoende rust te bieden met ondersteuning van supplementen, kun je helpen ervoor te zorgen dat je hond comfortabel en gelukkig blijft.

Uiteraard is het belangrijk om een dierenarts in te schakelen bij medische oorzaken. 

Waar moet ik op letten als mijn hond door zijn achterpoten zakt?

Let goed op de volgende signalen. 

 1. Moeite met opstaan: Als je hond problemen heeft om op te staan vanuit zittende of liggende positie, kan dit wijzen op zwakte in de achterhand. 

 2. Wankelheid: Let op of je hond wankelt of moeite heeft met zijn balans te behouden tijdens het lopen. Dit kan duiden op zwakte of coördinatieproblemen.

 3. Veranderingen in houding: Let op of je hond zijn houding verandert, zoals het laten hangen van zijn staart of het naar beneden laten zakken van zijn achterste. Dit kan wijzen op ongemak. 

 4. Moeite met traplopen: Als je hond normaal gesproken geen moeite heeft met traplopen maar plotseling terughoudend of onhandig wordt, kan dit wijzen op klachten van de achterpoten. 

 5. Veranderingen in activiteitenniveau: Let op of je hond minder actief wordt dan normaal, of dat hij bepaalde activiteiten vermijdt die eerder geen problemen veroorzaakten.

 6. Lichaamstaal: Let op tekenen van pijn, zoals janken, piepen of grommen, vooral wanneer je de achterpoten aanraakt of wanneer je hond probeert te bewegen. 

Is het zielig als mijn hond door zijn achterpoten zakt?

Het is begrijpelijk dat je je bezorgd voelt als je hond problemen heeft met zijn achterpoten. Het is natuurlijk nooit leuk om te zien dat een geliefd huisdier pijn heeft of moeite heeft met bewegen. Of het "zielig" is, hangt echter af van de oorzaak van het probleem en de ernst ervan.

In sommige gevallen kan een hond bijvoorbeeld een tijdelijk probleem hebben, zoals vermoeide spieren na overmatige inspanning, dat snel kan worden behandeld en waarvan ze volledig kunnen herstellen. In andere gevallen kan het een teken zijn van een ernstiger medisch probleem.

Wat belangrijk is, is dat je actie onderneemt om de oorzaak van het probleem vast te stellen en passende zorg te bieden aan je hond.

Beste slaapplek als je hond door zijn achterpoten zakt.

Als je hond door zijn achterpoten zakt, kan het belangrijk zijn om een comfortabele slaapplaats te bieden die zijn gewrichten en spieren ondersteunt en beschermt. Hier zijn enkele suggesties voor een geschikte slaapplaats voor een hond met deze symptomen:

 1. Orthopedisch hondenbed: Overweeg om een orthopedisch hondenbed aan te schaffen. Deze bedden zijn speciaal ontworpen om de druk op de gewrichten te verminderen en bieden goede ondersteuning aan de rug en de gewrichten. Ze zijn vaak gemaakt van traagschuim of ander veerkrachtig materiaal dat zich aanpast aan het lichaam van je hond.

 2. Plaats het bed op een rustige plek: Zorg ervoor dat het bed van je hond zich op een rustige en toegankelijke plek bevindt, weg van drukte en lawaai. Dit kan je hond helpen om zich comfortabel en ontspannen te voelen tijdens het rusten.

 3. Makkelijk toegankelijk: Als je hond moeite heeft met lopen of bewegen, zorg er dan voor dat het bed gemakkelijk toegankelijk is. Vermijd hoge bedden waar je hond moeite mee kan hebben om op te klimmen. Een lager bed of een bed met een lage instap is vaak beter geschikt.

 4. Warm en droog: Zorg ervoor dat de slaapplaats van je hond warm en droog is, vooral als je hond moeite heeft met bewegen. Kies een plek weg van tocht en vocht om te voorkomen dat je hond het koud krijgt of last krijgt van zijn gewrichten.

 5. Ondersteuning van de gewrichten: Als je hond bijzonder veel moeite heeft met bewegen, overweeg dan om extra ondersteuning te bieden, zoals kussens onder de achterpoten of een deken om te helpen bij het ondersteunen van zijn gewrichten terwijl hij slaapt.

Glucosamine voor soepele gewrichten

Glucosamine is een natuurlijk voorkomende stof in het lichaam van honden, vooral in de kraakbeenweefsels rondom de gewrichten. Kraakbeen fungeert als een soort 'kussentje' tussen de botten, waardoor soepele beweging mogelijk is.

Als je hond door zijn achterpoten zakt is het raadzaam om de gewrichten van je hond te ondersteunen zodat ze zo soepel mogelijk blijven. 

Het is belangrijk op te merken dat glucosamine geen wondermiddel is. Het kan enige tijd duren voordat de effecten merkbaar zijn, dus het is vaak een kwestie van geduld en consistentie bij het geven van het supplement. Wij adviseren de Mobility voor soepele gewrichten. 

Vragen? Gratis advies van Suzan

Heb je nog vragen naar aanleiding van dit artikel? Neem dan gerust contact op met mij via whatsapp en krijg gratis advies. Volg ons ook op ons whatsapp kanaal om op de hoogte te blijven van de laatste blogs, tips, nieuws en kortingen.

Disclaimer

Hoewel we ons best doen om nauwkeurige en nuttige informatie te verstrekken, is het belangrijk te begrijpen dat de inhoud op onze blogs niet bedoeld is als vervanging voor professioneel medisch advies, diagnose of behandeling. De besproken onderwerpen en aanbevelingen zijn gebaseerd op algemene kennis en ervaringen, maar de gezondheid van individuele honden kan variëren. Voor specifiek advies met betrekking tot de gezondheid van jouw hond raden we altijd aan een dierenarts te raadplegen. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *