Spanning & Angst

Hond blijft blaffen uit angst | Wat kan ik hieraan doen?

hond blijft blaffen angst

Als je deze blog leest dan heb je waarschijnlijk een hond die blijft blaffen. Dit geeft vaak een gevoel van machteloosheid en irritatie. Niet alleen van jezelf, maar ook van mensen in de nabije omgeving zoals buren.

Daar komt bij dat je vaak ten einde raad bent omdat je niet weet waarom je hond blijft blaffen en niet stil te krijgen is. Het is daarbij belangrijk om de onderliggende oorzaak te achterhalen.

Vaak is de onderliggende oorzaak onrust en angst. In deze blog ga ik specifiek in op deze oorzaak.

Heb je al talloze artikelen gelezen, maar heb je nog steeds geen idee hoe je je hond kunt laten stoppen met blaffen? Aarzel dan niet en deel je verhaal met mij via WhatsApp. Samen kunnen we dan kijken hoe we je hond het beste kunnen helpen.

Wil je je verhaal kwijt? Klik dan op de onderstaande knop of app mij op +31648566572.

Bepaalde rassen hebben meer aanleg om te blaffen dan andere rassen. Maar blaffen van je hond is altijd een manier van communiceren. Je hond probeert iets duidelijk te maken.

Een belangrijke uitingsvorm van angst en onrust is blaffen. Naast het blaffen kan je hond ook andere signalen geven zoals piepen, hijgen, heen en weer lopen en trillen.

Een angstblaf herken je meestal aan een hoge blaf wat lang kan aanhouden. Je zou kunnen zeggen dat je de angst door de blaf heen hoort. Bij deze blaf zul je ook zien dat je hond veel beweegt door de onrust in zijn lichaam. 

Bij welke vormen van angst kunnen honden veel blaffen?

Bepaalde rassen hebben meer aanleg om te blaffen dan andere rassen. Maar blaffen van je hond is altijd een manier van communiceren. Je hond probeert iets duidelijk te maken.

Een belangrijke uitingsvorm van angst en onrust is blaffen. Naast het blaffen kan je hond ook andere signalen geven zoals piepen, hijgen, heen en weer lopen en trillen.

Een angstblaf herken je meestal aan een hoge blaf wat lang kan aanhouden. Je zou kunnen zeggen dat je de angst door de blaf heen hoort. Bij deze blaf zul je ook zien dat je hond veel beweegt door de onrust in zijn lichaam. 

1: Hond blijft blaffen uit angst voor geluiden

Ik geef dagelijks advies aan mensen die een hond hebben die bang is voor geluiden. Het is een angst wat veel voorkomt. De meest voorkomende geluiden waar honden bang voor zijn is voor onweer en voor vuurwerk.

De reden dat honden hier bang voor zijn, komt hoogstwaarschijnlijk door het intense geluid dat onweer en vuurwerk geven en dan ook nog de flitsen erbij.  

Daar komt bij dat honden onweer ook vaak horen aankomen en kan letterlijk schokjes krijgen van onweer. Maar ook angst voor het geluid van vliegen kan zorgen voor angst.

Vliegen maken snelle en onvoorspelbare bewegingen en kunnen alle kanten op gaan. Ze zijn moeilijk te volgen voor je hond, ze maken vervelende geluiden en kunnen ook nog eens prikken. Logisch dat honden geen fan zijn van vliegen.

2: Hond blijft blaffen als hij alleen is

De meeste mensen helpen een dagritme waarbij het normaal is dat honden ook een paar uurtjes alleen moeten zijn. Dit is ook geen probleem, maar sommige honden ontwikkelen toch een vorm van verlatingsangst.

Het is daarom al belangrijk om je pup te leren dat een paar uurtjes alleen zijn helemaal niet zo spannend hoeft te zijn. Ondanks training kan het zijn dat je hond het spannend blijft vinden om alleen te zijn.

Blaffen is een veelgehoorde klacht bij honden die een vorm van verlatingsangst hebben. Misschien zie je er ook tegenaan om van huis te gaan, omdat je weet dat je hond overmatig gaat blaffen als je er niet bent.

Ook je buren zijn dan vaak niet heel blij met je. We hebben een blog geschreven over verlatingsangst die je mogelijk wat handvaten kan geven.

3: Hond blijft blaffen uit angst voor andere mensen

Durf je bijna geen andere mensen uit te nodigen, omdat je bang bent dat je hond blijft blaffen? Als je hond angst heeft voor andere mensen is het vaak moeilijk om te achterhalen waar de reden hiervan is.

Het kan komen door een traumatische ervaring uit het verleden, maar dit hoeft niet zo te zijn. Het kan bijvoorbeeld ook zo zijn dat een hond toch niet goed gesocialiseerd.

Ook kan het voorkomen dat een hond een slechte ervaring heeft gehad met een bepaald persoon waardoor hij bepaald gedrag gaat vertonen. Honden die niet meer goed zien kunnen andere mensen ook spannend vinden.

Breng je hond nooit in een situatie waarin hij zich onveilig voelt. Je hond kan zich namelijk genoodzaakt voelen om agressie te vertonen en dit wil je liever voorkomen.

4: Hond blijft blaffen uit angst voor andere honden

Durf je bijna niet meer te wandelen, omdat je bang bent dat je een andere hond tegen zult komen. Blaffen staat voor onzekerheid van je hond.

Het kan zijn dat er in het verleden toch een traumatische ervaring met een andere hond heeft plaatsgevonden waardoor je hond bang is voor dominante honden.

Vaak zie je dat de belangrijkste reden is. Om je hier verder bij te helpen verwijs ik je naar de blog hond bang voor andere honden.

Je hond ondersteunen bij angst

Denk je na het lezen van deze blog dat je hond blaft uit angst dan hoop ik je voldoende tips te hebben gegeven. Toch kan ondersteuning gewenst blijven.

Dit kun je doen door advies in te winnen bij een goede gedragsdeskundige. Ik werk samen met verschillende gedragsdeskundigen met allemaal hun eigen specialiteit.

Je kunt me altijd een berichtje sturen voor advies hierover. Om je hond te ondersteunen bij de gedragsverandering is het rustgevend middel Calm een aanrader.

Hiermee maak je het voor zowel de hond als voor jezelf gemakkelijker. Met deze natuurlijke rustgever kun je je hond beter bereiken, dit is ook de reden dat veel gedragsdeskundigen het adviseren.

Heb je nog Vragen? Gratis advies van Suzan

Heb je nog vragen over het blaffen van je hond? Neem dan gerust contact op met mij via whatsapp en krijg gratis advies. Volg ons ook op ons whatsapp kanaal om op de hoogte te blijven van de laatste blogs, tips, nieuws en kortingen.

Disclaimer

Hoewel we ons best doen om nauwkeurige en nuttige informatie te verstrekken, is het belangrijk te begrijpen dat de inhoud op onze blogs niet bedoeld is als vervanging voor professioneel medisch advies, diagnose of behandeling. De besproken onderwerpen en aanbevelingen zijn gebaseerd op algemene kennis en ervaringen, maar de gezondheid van individuele honden kan variëren. Voor specifiek advies met betrekking tot de gezondheid van jouw hond raden we altijd aan een dierenarts te raadplegen. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *