Spanning & Angst

Samen kunnen we je hond met verlatingsangst helpen!

verlatingsangst hond

Veel mensen die ik dagelijks spreek hebben een hond met verlatingsangst. Als jij deze blog leest heb jij waarschijnlijk ook een hond met verlatingsangst.

Van mensen hoor ik vaak dat vooral het slopen en overmatig blaffen voor veel frustratie zorgt. Als specialist in gedragssupplementen schrijf ik verschillende blogs over dit thema. Daarnaast werk ik ook op dit gebied met gedragsdeskundigen die gespecialeerd in verlatingsangst.

Heb je al zoveel gelezen, maar weet je echt niet meer hoe je je hond met verlatingsangst kunt helpen? Twijfel dan niet en deel je verhaal met mij via whatsapp. Samen kunnen we dan kijken hoe we je hond het beste kunnen helpen.

Wil je je verhaal kwijt? Klik dan op de onderstaande knop of app mij op +31648566572

Wat is verlatingsangst bij honden?

In het geval van de hond is het de angst die ontstaat wanneer de hond gescheiden is van de mensen aan wie hij gehecht is. Deze angst ontstaat als de hond alleen thuis blijft, dus zonder de persoon waar hij aan gehecht is. 

Eigenlijk is de term verlatingsangst een verzamelnaam voor alle symptomen die je hond kan laten zien als hij thuis is zonder jou. Het kan ook het gedrag zijn die hij intenser laat zien wanneer jij wel thuis bent. Het kan om een behoorlijk aantal gedragingen gaan die allemaal te maken hebben met angst. In deze blog lees je hier meer over.

Hond met verlatingsangst symptomen

Zoals je net hebt kunnen lezen kunnen gedragingen bij een hond heel uiteenlopend zijn als het gaat om verlatingsangst. Uit de verhalen die ik dagelijks te horen krijg blijkt dat de meeste honden blaffen en janken, onzindelijk zijn en sloopgedrag vertonen.

Dit zijn niet te enige gedragingen je ziet ook dat honden bv hijgen, veel heen en weer lopen en kwijlen. Door middel van een camera kun je achterhalen welke symptomen jouw hond vertoont als hij alleen is. Hieronder ga ik in op de symptomen die ik het meeste hoor bij verlatingangst:

Hond janken en blaffen

Er zijn verschillende redenen waarom honden blaffen. In het geval van verlatingsangst is de onderliggende emotie onzekerheid, frustratie en angst. Blaffen is een manier van communiceren van je hond. Andere vormen van communicatie zijn piepen en grommen. Vaak zie je bij honden die het spannend vinden om alleen te zijn dat ze naast het blaffen ook janken/piepen.

Als we kijken naar het zogenaamde blaf-woordenboek dan hoor je aan de blaf zijn emotie. Als honden blaffen uit angst dan is dit vaak een hoge blaf en kun je de angst vaak door de blaf heen horen. Je hond kan uit uit frustratie blaffen als hij zich eenzaam of verveelt voelt. Deze blaf is vaak laag en blijft aanhouden. Ook verwijs ik je naar onze blog honden blaffen afleren.

Hond onzindelijk

Het is een grote frustratie als je thuiskomt en je hond heeft in huis zijn behoefte gedaan. Belangrijk is om je hond hier niet voor te straffen. Naast verlatingsangst kan het zijn dat je hond nog te jong is om het zolang op te houden. Een pup heeft heeft ook tijd nodig om te begrijpen dat je behoefte niet in huis doet, maar buiten moet doen.

Als je hond bang is om alleen te zijn dan kan de angst zo groot worden dat ze hun behoeften niet meer kunnen ophouden. Misschien heb jezelf ook wel eens ervaren dan als je gespannen bent je ook vaker naar het toilet moet. Nu heeft een hond geen toilet waardoor dit wat ingewikkeld is.

Hond vertoont sloopgedrag

Veel mensen hebben het wel eens meegemaakt. Je komt thuis en je hele huis ligt vol vulling van een mand, knuffel of misschien van een meubelstuk. Als het 1 keer gebeurd dan kun je er misschien nog om lachen maar als het telkens het geval is als je hond alleen is dan is het niet grappig meer.

De voornaamste reden voor sloopgedrag is verveling. Als je hond alleen is en zich niet happy voelt dan is de kans groot dat hij gaat slopen. Het is in dit soort gevallen zinvol om je hond ook uitdaging te geven als je niet thuis bent.

Hoe weet ik of ik een hond met verlatingsangst heb?

Als je een hond hebt met verlatingsangst dan zal je hier waarschijnlijk snel achter komen door de signalen die hij afgeeft zoals sloopgedrag, behoefte doen in huis en blaffen uit angst. Ik kan me voorstellen dat je graag wilt weten wat voor gedrag je hond vertoont als je niet thuis bent.

Tegenwoordig heb je veel digitale mogelijkheden om het gedrag van je hond te aanschouwen als je niet thuis bent. Denk aan een camera waar je zelfs de mogelijkheid hebt om je hond gerust te stellen.

Bij sommige honden zal dit positief werken maar bij andere juist weer niet. Maar door je hond te filmen kan je zijn gedrag wel goed analyseren en daar op de juiste manier op inspelen.

Waarom heb ik een hond met verlatingsangst? oorzaken.

Dit kan veel oorzaken hebben maar hieronder zet ik de meest voorkomende oorzaken op een rijtje. Belangrijk is om jezelf niks kwalijk te nemen maar te kijken naar een oplossing. In heel veel gevallen is jezelf niks te verwijten.

 • Trauma uit het verleden
 • Erfelijke aanleg
 • Gebrek aan socialisatie
 • Weinig of niet alleen thuis geweest,, neem de coronatijd als voorbeeld
 • De hond heeft iets angstigs meegemaakt toen hij alleen thuis was, denk aan een rookalarm of onweer
 • Het is een hond niet goed aangeleerd

Hoe kan ik mijn hond met  verlatingangst zelf helpen

Hieronder benoem ik een aantal tips waar jezelf mee aan de slag kunt. Kom je er niet alleen uit dan adviseer ik je om een natuurlijk supplement of een gedragsdeskundige in de arm te nemen. Daar kom ik later in deze blog op terug.

 1. Beginnen met oefenen door je hond een korte periode alleen thuis te laten. Kies hier wel het juiste moment voor. Dus niet als je hond nog boordevol energie zit.
 2. Neem geen uitgebreid afscheid van je hond als je weg gaat. Doe alsof het heel normaal is dat je weg gaat. Zeg bijvoorbeeld elke keer “ ik ben zo weer terug” en ga de deur uit.
 3. Geef je hond afleiding met interactief speelgoed
 4. Zet de relaxopet aan als je weg gaat. Dit is geluidstherapie wat bij veel honden goed werkt.
 5. Ook als je terugkomt doe je alsof het de normaalste zaak van de wereld is. Net zoals je geen uitgebreid afscheid neemt ga je ook niet heel anders reageren als je terugkomt.

Hond met verlatingsangst trainen

Als de hond een vorm van paniek of grote angst ervaart als jij van huis bent, dan zul je de hond moeten leren dat de wereld niet vergaat als jij van huis bent.

Dit kun je het beste doen onder begeleiding van een gecertificeerde trainer. Want de trainer is opgeleid om aan de hand van jouw camera beelden van jouw hond precies te zien welke angst signalen jouw hond laat zien en kan bepalen wat jouw hond nodig heeft aan begeleiding.

Ik werk samen met een gecertificeerde trainer gespecialiseerd in verlatingsangst;Pipilou Helpt. Kom je er niet uit neem dan vrijblijvend contact met haar op.

Rustgevend middel voor honden met verlatingsangst

Zoals hierboven beschreven werken we samen met een gedragsdeskundige. Toch kan het gewenst zijn om je hond ook te ondersteunen met een natuurlijk rustgevend middel. Hierdoor zijn honden minder angstig en bereik je sneller resultaat.

Canifelox Calm Rustgevend middel hond bij spanning en angst

Vragen? Gratis advies van Suzan

Heb je vragen neem dan gerust contact op met Suzan via whatsapp en krijg gratis advies. Volg ons ook op ons whatsapp kanaal om op de hoogte te blijven van de laatste blogs, tips, nieuws en kortingen.

Disclaimer

Hoewel we ons best doen om nauwkeurige en nuttige informatie te verstrekken, is het belangrijk te begrijpen dat de inhoud op onze blogs niet bedoeld is als vervanging voor professioneel medisch advies, diagnose of behandeling. De besproken onderwerpen en aanbevelingen zijn gebaseerd op algemene kennis en ervaringen, maar de gezondheid van individuele honden kan variëren. Voor specifiek advies met betrekking tot de gezondheid van jouw hond raden we altijd aan een dierenarts te raadplegen. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *