Spanning & Angst

Hond met angst | alles wat je moet weten 🐕

bange hond

Als je dit leest dan heb je vast een hond met angst.  Veel van onze klanten hebben al van alles gedaan om hun hond te helpen. Ook  jij wilt waarschijnlijk alles doen om je hond van zijn angst af te helpen. Met onze blogs over verschillende vormen van angst geven we je tips die je kunnen helpen om uit deze vicieuze cirkel te komen. We horen vaak ook al zou het alleen maar de scherpe kantjes ervan halen dan zou dit al zo fijn zijn. 

Veel van onze klanten geven Canifelox Calm voor hun hond met angst. De Calm is een natuurlijke rustgever, en ondersteunt honden die spanning en angst ervaren.

Een hond met angst kun je heel goed ondersteunen met een natuurlijke rustgever

Ik begin deze blog met een verwijzing naar ons natuurlijk supplement Calm. Want als je deze blog leest dan ben je misschien ook ten einde raad en heb je al veel gedaan om je hond van zijn angst af te helpen. Dan zou het jammer zijn wanneer je deze tip zou missen. Natuurlijk is het altijd belangrijk om met het gedrag van je hond bezig te blijven maar soms is training en coaching niet genoeg. De Calm is dan een hele mooie ondersteuning om je hond op een natuurlijke manier meer rust te geven. Op deze manier haal je de scherpe kantjes eraf en is je bange hond beter bereikbaar voor gedragsverandering. Voor praktijk verhalen verwijzen we naar alle reviews.

Hoe herken ik een hond met angst?

Angst is een natuurlijke emotie die niet alleen mensen, maar ook jouw hond kan ervaren. Het begrijpen waarom je hond bang is, is belangrijk om tot een oplossing te komen. De reden waarom je hond plotseling bang is kan zeer verschillend zijn. Het kan te maken hebben met traumatische ervaringen, gebrek aan socialisatie, genetische aanleg of veranderingen in de omgeving.
Het is belangrijk dat je goed kijkt naar de lichaamstaal van je hond. Een hond die bang is kan dit op verschillende manieren laten merken. Sommige signalen zoals bv likken aan poten kan ook een andere oorzaak hebben. Bij twijfel is het daarom altijd verstandig om een gedragstherapeut met je mee te laten kijken. 

  • Trillen
  • Piepen
  • Gapen
  • Zich verschuilen
  • Krabben en likken aan poten
  • Overmatig kwijlen
  • Blaffen
  • Onrustig heen en weer lopen

Hoe kan ik mijn hond met angst het beste helpen?

Zodra je de signalen opmerkt, is het belangrijk om geduldig en ondersteunend te reageren. Vermijd situaties die de angst van je hond verergeren en creëer een veilige omgeving waarin je hond zich kan ontspannen. Vroeger werd aangegeven dat je een hond met angst moet negeren. Inmiddels weten we dat het goed is om honden te steunen. Wel is het belangrijk om duidelijk het verschil te weten tussen ondersteunen en troosten/belonen. Want dit laatste moet je zeker niet doen. Dan kan je hond namelijk de indruk krijgen dat zijn angst terecht is. Blijf dus vooral rustig en praat op een normale manier tegen je hond. Jouw gedrag is van grote invloed op het gedrag van je hond.

Had ik het kunnen voorkomen dat mijn hond angstig is?

Nee vaak kun je het niet voorkomen. Zo dadelijk ga ik  in op verschillende vormen van angst. Veel vormen van angst hebben al te maken met een traumatische ervaring uit het verleden. Een bekend voorbeeld hiervan is honden uit het buitenland. Deze honden hebben zoveel meegemaakt dat ze een behoorlijk rugzakje hebben. Vaak zien we dat deze honden dan ook bang zijn voor bijna alles. Als baasje heb je geen idee wat de reden is dat je hond zo bang is en sommige angsten kunnen plotseling ontstaan. Het blijft dan gissen naar de oorzaak.  Maar er zijn ook honden die bijvoorbeeld bang zijn voor een stofzuiger of voor vliegen. Dan kun je hier rekening mee houden tijdens de huishoudelijke taken en proberen vliegen zoveel mogelijk buiten het huis te houden. Sommige hondenrassen zijn ook gevoeliger voor angst dan andere rassen. Deze honden zullen dus sneller bang zijn en in de angstmodus blijven hangen. Bij het uitzoeken van een ras is dit wel iets om rekening mee te houden. Er zijn ook mensen die beweren dat het afhankelijk is van de baas of een hond wel of niet angstig is. Met deze bewerking ben ik het absoluut niet eens. Angst kan zoals hier beschreven veel oorzaken hebben. 

7 vormen van angst bij honden

Je hond kan voor één of meerdere dingen bang zijn. De onderstaande 7 vormen van angst komen vaak voor bij honden.

1. Hond met angst voor vuurwerk

Veel honden zijn bang voor harde geluiden, Honden ervaren vaak angst tijdens vuurwerk. Het luide geknal komt vaak onverwacht en je hond heeft geen idee waar het nu precies vandaan komt. Aantal praktische tips die je tijdens de jaarwisseling kunt toepassen zijn het opzetten van muziek waardoor er een soort van filter over het geknal heen komt en laat je hond weten dat er niets aan de hand is door rustig te blijven. Wil je meer informatie en tips?

Ga dan naar onze blog hond bang voor vuurwerk!

2. Hond met angst voor onweer

Een ander geluid waar honden vaak bang voor zijn, maar meer in het zomer seizoen voorbij komt is onweer. De plotselinge bliksemflitsen, dondergerommel kunnen je hond angstig maken. Wist je trouwens dat honden kunnen anticiperen op weersveranderingen en onweer al voelen aankomen voordat het begint? Dit kan er ook al voor zorgen dat je hond bang is. Wil je weten wat je hieraan kunt doen?

Ga dan naar onze blog hond bang voor onweer!

3. Hond met angst voor andere honden

Sommige honden ervaren angst in sociale situaties, vooral wanneer ze andere honden tegenkomen. Deze sociale angst kan variëren van verlegenheid tot agressie, wat kan zorgen voor gevaarlijke situaties. Sociale angst bij honden kan voortkomen uit slechte socialisatie in de puppytijd, negatieve ervaringen met andere honden, of genetische aanleg. Signalen waar aan je kunt zien dat je hond bang is, is het vermijden van oogcontact, staart tussen de poten, overmatig likken, of grommen wat uiteindelijk kan leiden tot agressief gedrag. Gelukkig kun je hier wel veel aan doen door gedragstraining toe te passen. Wil je hier mee over weten?

Ga dan naar onze blog hond bang voor andere honden!

4. Hond met angst voor de baas

Wat als je hond bang voor jou is? Dit is natuurlijk een zeer vervelende situatie. Waarom je hond bang is voor de baas kan verschillende oorzaken hebben. Deze vorm van angst kan het resultaat zijn van eerdere negatieve ervaringen, gebrek aan vertrouwen, of een misinterpretatie van de lichaamstaal van de baas. Angst voor de baas kan ontstaan door harde correcties, onvoorspelbaar gedrag, of eerdere traumatische ervaringen. Honden zijn gevoelig voor de emotionele sfeer en reageren sterk op de dynamiek met hun eigenaar. Toch kun je de relatie met je hond verbeteren door gebruik te maken van positieve versterking en je hond te belonen zodat de band sterker wordt met de baas. Ook kan het verstandig zijn om een gedragstherapeut in te schakelen. Wil je meer informatie en tips over waarom je hond bang is voor jou en wat je hieraan kunt doen?

Ga dan naar onze blog hond bang voor baas!

5. Hond met angst in huis

Soms vertonen honden plotselinge angst in hun vertrouwde huiselijke omgeving, wat nogal voor verwarring kan zorgen bij de eigenaar. Onverklaarbare angst in huis kan ontstaan door veranderingen in de omgeving, maar het kan ook zijn dat er lichamelijk iets aan de hand is met je hond. Mocht er niets verandert zijn in de omgeving van je hond? Dan is het goed om je hond te laten onderzoeken door een dierenarts. Wil je meer weten?

Ga dan naar onze blog hond ineens bang in huis!

6. Hond met angst in donker

Is je hond bang in het donker? Hoewel honden uitstekend kunnen zien in het donker, zijn er talloze honden die desondanks bang zijn in het duister. Dit kan komen door verschillende oorzaken, waarbij verlatingangst de meest voorkomende oorzaak is. Wil je meer weten over hoe het kan dat je hond bang is in het donker, waarom je hond wel beter ziet in het donker dan wij en hoe je het kunt oplossen?

Ga dan naar onze blog hond bang in het donker!

7. Hond met angst voor vliegen

Voor honden is het soms een spelletje om vliegen te vangen, maar er zijn ook honden die bang zijn voor vliegen. Het geluid van een vlieg kan voor bepaalde honden onaangenaam zijn en bang maken, maar ook de snelle en onverwachte bewegingen kunnen ervoor zorgen dat een hond bang wordt. Wil je meer weten?

Ga dan naar onze blog hond is bang voor vliegen!

Vragen? Gratis advies van Suzan

Is jouw hond bang voor één van deze vormen van angst of is je hond bang voor iets anders en heb je vragen over de angst van je hond of onze supplementen? Neem dan gerust contact op met Suzan via whatsapp en krijg gratis advies. Volg ons ook op ons whatsapp kanaal om op de hoogte te blijven van de laatste blogs, tips, nieuws en kortingen.

Disclaimer

Hoewel we ons best doen om nauwkeurige en nuttige informatie te verstrekken, is het belangrijk te begrijpen dat de inhoud op onze blogs niet bedoeld is als vervanging voor professioneel medisch advies, diagnose of behandeling. De besproken onderwerpen en aanbevelingen zijn gebaseerd op algemene kennis en ervaringen, maar de gezondheid van individuele honden kan variëren. Voor specifiek advies met betrekking tot de gezondheid van jouw hond raden we altijd aan een dierenarts te raadplegen. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *