Gezondheid

Hond hijgt veel en is onrustig

Hond hijgt veel en is onrustig

Als je deze blog leest dan heb je waarschijnlijk een hond die veel hijgt en onrustig is. Er kunnen meerdere oorzaken zijn waarom je hond dit gedrag vertoont. 

In deze blog ga ik dieper in op de mogelijke redenen achter dit gedrag. Hopelijk kan ik je hiermee helpen en je hond ondersteunen. 

Mijn hond hijgt veel en is onrustig

Er kunnen verschillende redenen zijn waarom een hond onrustig is, waaronder stress, angst, verveling, gezondheidsproblemen of gebrek aan voldoende lichaamsbeweging. Het is belangrijk om geduldig te zijn en de oorzaak van de onrust te achterhalen, zodat je gericht kunt werken aan het verbeteren van het welzijn van je hond. 

Honden communiceren op verschillende manieren, en hoewel hijgen een normaal gedrag is dat vaak wordt geassocieerd met warmteregulatie, kan het ook een vorm van communicatie zijn. Hieronder benoem ik enkele manieren waarop honden kunnen communiceren door te hijgen:

 • Warmteregulatie: Honden hijgen om overtollige warmte kwijt te raken, omdat ze niet kunnen zweten zoals mensen dat doen. Door te hijgen verlagen ze hun lichaamstemperatuur, vooral tijdens warm weer of na lichaamsbeweging.
 • Ontspanning: Een ontspannen hond kan rustig hijgen, wat kan aangeven dat hij zich comfortabel en op zijn gemak voelt in zijn omgeving.
 • Angst: Sommige honden kunnen hijgen als reactie op stressvolle situaties of angst. Het kan een manier zijn om spanning te verminderen of zichzelf te kalmeren.
 • Ongemak: In sommige gevallen kan overmatig hijgen een teken zijn dat een hond ergens last van heeft en zich ongemakkelijk voelt. Het kan wijzen op een onderliggend gezondheidsprobleem dat aandacht vereist.
 • Communicatie met mensen: Honden kunnen leren dat hijgen de aandacht van mensen trekt. Sommige honden hijgen meer in het bijzijn van mensen omdat ze hebben geleerd dat dit gedrag aandacht oplevert.

Het is belangrijk om het hijggedrag van je hond te observeren en te leren herkennen wat het betekent in verschillende situaties.

Mijn hond hijgt veel en is onrustig door angst

Omdat dit een veel voorkomende oorzaak is, ga ik hier iets dieper op in. Veel honden ervaren namelijk een bepaalde vorm van angst waardoor ze onrustig zijn. Door te hijgen zal je hond proberen de spanning voor zichzelf te verminderen. Heb je de indruk dat je hond hijgt, doordat hij gespannen is dan is het belangrijk om de achterliggende oorzaak te achterhalen. Dit is geen gemakkelijke opdracht omdat het niet altijd gemakkelijk is te achterhalen waarom een hond angstig is. Hieronder benoem ik een aantal veel voorkomende vormen  van angst bij honden waarbij je hond kan gaan hijgen. 

 1. Sociale angst: Sommige honden kunnen angstig zijn in sociale situaties, zoals bij ontmoetingen met vreemde mensen of andere honden.

 2. Scheidingsangst: Dit treedt op wanneer een hond angstig of gestrest wordt wanneer hij gescheiden is van zijn eigenaar of een andere vertrouwde persoon.

 3. Geluidsangst: Veel honden zijn bang voor harde geluiden zoals onweer, vuurwerk of luide voertuigen.

 4. Nieuwigheidsangst: Sommige honden kunnen angstig zijn voor nieuwe of onbekende objecten, situaties of omgevingen.

 5. Traumatische angst: Honden kunnen angst ontwikkelen als gevolg van traumatische ervaringen, zoals mishandeling, verwaarlozing of een ongeluk.

 6. Angst voor dierenarts of verzorgers: Sommige honden kunnen angstig worden wanneer ze naar de dierenarts moeten of wanneer ze worden verzorgd, zoals tijdens het trimmen van nagels of het reinigen van oren.

 7. Angst voor reizen: Sommige honden ervaren angst of stress tijdens het reizen, zoals in auto's of vliegtuigen.

Het is belangrijk om de specifieke triggers en symptomen van angst bij een hond te herkennen, zodat gepaste maatregelen kunnen worden genomen om hen te helpen zich veilig en comfortabel te voelen. Wil je meer weten over angst? Lees dan ook mijn blog hond met angst. 

Hond hijgt veel en is onrustig | 3 belangrijke tips

 1. Breng een bezoek aan de dierenarts als je het vermoeden hebt dat er sprake is van een onderliggende oorzaak. 
 2. Zorg voor een koele plek met warm weer zodat je hond niet oververhit kan raken. Oververhitting bij honden is een ernstige aandoening die kan leiden tot levensbedreigende situaties. Zoek indien nodig medische hulp van een dierenarts. Oververhitting bij honden kan snel ernstig worden en het is essentieel om snel te handelen om levensbedreigende complicaties te voorkomen. Let ook op andere belangrijke signalen van oververhitting zoals versnelde hartslag, kwijlen en braken.

3. Als er sprake is van een vorm van angst wees dan geduldig en geef je hond de benodigde ondersteuning. 

 • Identificeer de triggers: Probeer te achterhalen wat de specifieke angsten van je hond veroorzaakt. Dit kunnen situaties, geluiden, mensen of andere dieren zijn. Door de triggers te identificeren, kun je een plan ontwikkelen om ze te verminderen of te vermijden.

 • Creëer een veilige ruimte: Maak een rustige en comfortabele ruimte waar je hond zich kan terugtrekken wanneer hij zich angstig voelt. Dit kan een mand, bench of een specifieke kamer zijn met zijn favoriete dekens en speelgoed.

 • Gebruik positieve versterking: Beloon gewenst gedrag van je hond met lof, traktaties of speeltijd. Dit kan je hond helpen positieve associaties te maken met situaties die hem angstig maken.

 • Langzame blootstelling aan de angstige situaties: Introduceer je hond geleidelijk aan de dingen waar hij bang voor is, maar doe dit in kleine stappen en beloon hem voor ontspannen gedrag. Bijvoorbeeld, als je hond bang is voor vreemden, begin dan met het laten zien van foto's van mensen en ga vervolgens over tot ontmoetingen op afstand voordat je langzaam dichterbij gaat.

Natuurlijke rustgever voor je onrustig hond

Wil je je hond op een diervriendelijke manier ondersteunen kies dan voor de Canifelox Calm. Bij de meeste honden zorgt dit zichtbaar voor meer innerlijke rust. 

Vragen? Gratis advies van Suzan

Heb je nog vragen naar aanleiding van dit artikel? Neem dan gerust contact op met mij via whatsapp en krijg gratis advies. Volg ons ook op ons whatsapp kanaal om op de hoogte te blijven van de laatste blogs, tips, nieuws en kortingen.

Disclaimer

Hoewel we ons best doen om nauwkeurige en nuttige informatie te verstrekken, is het belangrijk te begrijpen dat de inhoud op onze blogs niet bedoeld is als vervanging voor professioneel medisch advies, diagnose of behandeling. De besproken onderwerpen en aanbevelingen zijn gebaseerd op algemene kennis en ervaringen, maar de gezondheid van individuele honden kan variëren. Voor specifiek advies met betrekking tot de gezondheid van jouw hond raden we altijd aan een dierenarts te raadplegen. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *