Spanning & Angst

Hond die trilt | is mijn hond nu bang?

hond die trilt

Er zijn veel redenen te bedenken waarom een hond trilt. Dit kan zowel een mentale als fysieke oorzaak hebben. Aangezien ik gespecialiseerd ben in supplementen voor angst bij honden, beperk ik mij in deze blog op de mentale oorzaak.

Trillen is in veel gevallen namelijk een uiting van angst voor harde geluiden zoals onweer of vuurwerk of een andere vorm van angst. 

Als je hond trilt dan maak je je zorgen en dit is logisch. Het enige wat je wilt, is dat je hond zich fit en gelukkig voelt. Trillen is een teken dat je hond niet lekker in zijn vel zit. Trillen kan een mentale en een fysieke oorzaak hebben.

Om uit te sluiten of er geen sprake is van een onderliggende ziekte kun je een dierenarts raadplegen. Is er geen sprake van een lichamelijke oorzaak dan is de kans groot dat je hond trilt uit angst.

Ik zet zo dadelijk een aantal vormen van angst uiteen waarbij de meeste honden gaan trillen, verkrampen en hijgen.  

Hond trilt en is onrustig door vuurwerk

Vuurwerk kan voor veel honden een angstaanjagende ervaring zijn. Het luide geluid, de felle flitsen en de onvoorspelbaarheid ervan kunnen intense angst veroorzaken.

Wanneer je hond trilt en onrustig is tijdens vuurwerk, is hij waarschijnlijk heel erg bang voor vuurwerk. Andere tekenen zijn onder meer hijgen, kwijlen, blaffen en proberen te vluchten.

Het is belangrijk om een rustige en veilige ruimte te creëren voor je hond tijdens vuurwerkperiodes en om afleiding en comfort te bieden. Ik heb hier ook een uitgebreide blog over geschreven.

Lees hier: Mijn hond is bang vuurwerk 

Hond trilt heel erg bij onweer

Onweer kan ook angst veroorzaken bij honden vanwege de harde geluiden en de elektrische lading in de lucht. Trillen is een veelvoorkomende reactie bij honden die angstig zijn tijdens onweer.

Je kunt proberen een veilige ruimte te creëren waar je hond zich kan terugtrekken, zoals een kamer zonder ramen of een kelder.

Het gebruik van een rustgevend middel of speciale muziek voor honden, kan ook helpen de angst te verminderen. Wil je meer over dit onderwerp lezen? Lees dan mijn uitgebreide blog over angst voor onweer.

Lees hier: Mijn hond is bang voor onweer

Hond trilt en hijgt bij verlatingsangst

Veel honden vinden het moeilijk om alleen te zijn. De term die ze hier in de hondenwereld voor gebruiken is verlatingsangst. Verlatingsangst bij honden herken je vooral aan overmatig blaffen, slopen, onzindelijk gedrag en hijgen en trillen.

Een vorm van angst wat niet alleen zorgt voor spanning bij de hond maar ook bij mensen zelf. Boze buren, meubels die worden gesloopt, stank in huis door het plassen en poepen en alles rondom de hond heen regelen.

Omdat deze vorm van angst een behoorlijke impact op mens en dier heeft, heb ik hier een aparte blog over geschreven.

Lees hier: Samen kunnen we je hond met verlatingsangst helpen!

Hond verkrampt en trilt bij andere honden

Durf je bijna niet meer te wandelen, omdat je hond bang is voor andere honden? Een uitingsvorm hierbij is dat honden beginnen te trillen en helemaal verkrampen als ze andere honden tegenkomen.

Jammer, want het zou het wandelen voor jou en je hond zoveel mooier maken als dit niet het geval zou zijn. Honden zijn heel sociaal, maar soms kan er een reden zijn dat ze toch angstig reageren op soortgenoten.

De belangrijkste redenen hiervoor zijn slechte socialisatie of traumatische ervaringen met andere hond(en). Omdat dit best vaak voorkomt, heb ik hier een hele blog over geschreven. Komt het trillen van je hond door angst voor andere honden dan raad ik je aan deze blog te lezen.

Lees hier: Hond bang voor andere honden 

Hond trilt in donker

Sommige honden kunnen angstig zijn in het donker vanwege verminderd zicht en verhoogde gevoelens van kwetsbaarheid. Trillen in het donker kan een teken zijn dat de hond zich ongemakkelijk of bang voelt. Het bieden van extra verlichting in huis of het aanleren van positieve associaties met het donker kunnen helpen de angst te verminderen. Vaak is het ook een combinatie met verlatingangst. Ik heb hier dan ook een blog over geschreven.

Lees hier: Hond is bang in het donker

Hond hijgt en trilt in auto

Angst voor autoritten is een veelvoorkomend probleem bij honden, vooral als ze negatieve ervaringen hebben gehad tijdens eerdere ritten. Dit kan vooral gebeuren wanneer een hond uitsluitend met de auto naar de dierenarts gaat, waardoor de associatie met de auto wordt gekoppeld aan iets onaangenaams.

Het is daarom belangrijk om ervoor te zorgen dat je hond positieve associaties krijgt met autorijden. Neem bijvoorbeeld je hond mee naar een plek waar hij of zij graag naartoe gaat, zoals het bos. Op deze manier zal je hond de auto gaan associëren met iets plezierigs.

hond die trilt en hijgt in auto

Geef je hond ondersteuning met een rustgevend middel

Uiteraard is het belangrijk dat je met je hond gaat trainen en bepaalde tips toepast in huis om het aangenamer voor je hond te maken. Maar om dit voor elkaar te krijgen moet je je hond goed kunnen bereiken en dit kan nog weleens een opgave zijn.

Om je hond meer innerlijke rust te laten ervaren in angstige situaties raad ik je aan om een rustgevend middel aan je hond te geven. Canifelox Calm is een natuurlijke rustgever dat angstige honden ondersteunt. We hebben hier al veel angstige honden mee kunnen helpen, waaronder honden die trilden van angst. 

canifelox calm rustgevend middel

Vragen? Gratis advies van Suzan

Heb je nog vragen naar aanleiding van dit artikel? Neem dan gerust contact op met mij via whatsapp en krijg gratis advies. Volg ons ook op ons whatsapp kanaal om op de hoogte te blijven van de laatste blogs, tips, nieuws en kortingen.

Disclaimer

Hoewel we ons best doen om nauwkeurige en nuttige informatie te verstrekken, is het belangrijk te begrijpen dat de inhoud op onze blogs niet bedoeld is als vervanging voor professioneel medisch advies, diagnose of behandeling. De besproken onderwerpen en aanbevelingen zijn gebaseerd op algemene kennis en ervaringen, maar de gezondheid van individuele honden kan variëren. Voor specifiek advies met betrekking tot de gezondheid van jouw hond raden we altijd aan een dierenarts te raadplegen. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *