Spanning & Angst

Hond blaffen afleren | De Canifelox Calm is een steuntje in de rug

hond blaffen afleren

Wil jij je hond blaffen afleren? We houden allemaal ontzettend veel van onze honden, het zijn onze trouwe maatjes. Toch kan het zijn dat we ze af en toe achter het behang willen plakken, bijvoorbeeld wanneer je hond maar niet stopt met blaffen. Dit is niet alleen vervelend voor jou, maar ook je buren kunnen last hebben van het geblaf van je hond.

Je hond blaffen afleren kan echter een uitdaging zijn en kan tot veel frustratie lijden. Gelukkig is er een diervriendelijk supplement dat ondersteunend werkt bij het afleren van blaffen van je hond. Wil je nu al weten welk supplement veel baasjes en hondjes geholpen hebben bij het afleren van blaffen? Bekijk dan onderstaande video!

Je hond blaffen afleren? Bekijk het verhaal van Brenda en haar hond Flora

Profiteer van onze stapelkorting: Bij aankoop van 2 potjes Calm ontvang je € 2,- korting per stuk. Bestel je 3 of meer potjes, dan krijg je € 3,- korting per stuk.

Canifelox Calm: rustgevend middel hond

(118)
 29,95

Dit supplement heeft een rustgevend effect op honden. De Calm bevat de unieke Yarrowia lipolytica gist. Deze gist heeft unieke eigenschappen bij spanning. Verder bevat het valeriaan, tryptofaan en magnesium. Het is 100% natuurlijk en veilig. Honden worden er niet suf of sloom van. Het is ontwikkeld in samenspraak met dierenartsen. We adviseren dit supplement bij honden die spanning ervaren. Spanning kan zich op verschillende manieren uiten. Vaak zie je dit terug in;

Toevoegen aan winkelwagen

Waarom blaft mijn hond?

Blaffen vormt voor honden een manier van communicatie waarop ze hun gevoelens, verlangens en soms zelfs hun frustraties uiten, vergelijkbaar met hoe wij mensen communiceren door te praten, schreeuwen, huilen en lachen.

Honden blaffen nooit zonder reden; ze proberen altijd een boodschap over te brengen. Bijvoorbeeld, wanneer je thuiskomt, uiten ze hun opwinding en blijdschap door te blaffen.

Ook laten ze hun territorium kennen door te blaffen wanneer een postbode of voorbijganger in de buurt van het huis komt.

Of blaffen ze om je te laten weten dat ze iets nodig hebben, zoals eten, drinken, willen spelen, of een kleine of grote boodschap moeten doen. Het is dan ook volkomen normaal dat honden blaffen.

Het wordt echter een probleem als je hond veel blaft of in ongewenste situaties blaft. De belangrijkste redenen voor overmatig blaffen zijn spanning, angst, frustratie of verveling.

Als je aandachtig naar je hond luistert, zul je merken dat je hond op verschillende manieren blaft.

Verschillende soorten blaffen

Honden blaffen op verschillende manieren in verschillende situaties. Bekijk hieronder 3 verschillende soorten blaffen in verschillende situaties. 

1: Uiting van opwinding en blijdschap

Honden blaffen vaak uit opwinding en blijdschap, vooral bij de terugkeer van hun baasje of tijdens speelse interacties. Dit type blaffen is doorgaans vrolijk, levendig en wordt vaak begeleid door kwispelende staarten en een energieke lichaamstaal.

2: Territorium beschermen

Een ander veelvoorkomend type blaffen is het beschermen van het territorium. Wanneer een hond vreemde geluiden hoort of onbekende personen in de buurt detecteert, kan hij gaan blaffen om zijn territorium te markeren en mogelijke bedreigingen af te schrikken. Dit blaffen is vaak dieper en doelgerichter van aard.

3: Communiceren van behoeften

Of het nu gaat om de hongerige blaf rond etenstijd, de vragende blaf voor een wandeling, of het speelse blaffen wanneer je hond interactie wil, honden gebruiken geluid om hun behoeften duidelijk te maken aan hun baasje.

Waarom blaft mijn hond zoveel?

Overmatig blaffen kan voortkomen uit verschillende factoren zoals spanning, angst, verveling of frustratie. Het is voor hondeneigenaren belangrijk om de onderliggende oorzaken te begrijpen.

Het is vaak een symptoom van diepere emotionele behoeften, en het aanpakken van de kern van het probleem is belangrijk voor een blijvende oplossing.

Of het nu gaat om het verminderen van angst, het bieden van afleiding tegen verveling, of het geleidelijk introduceren van de hond aan prikkelende situaties, een gerichte aanpak is de sleutel tot het verminderen van het blaffen.

Hond blaffen afleren bij angst en spanning

Angst en spanning bij honden kan zich op verschillende manieren uiten. Je kunt dit onder andere herkennen wanneer je hond hoog en hysterisch blaft. De oorzaken van angst en spanning kunnen voor elke hond verschillend zijn. Honden met spanning en angst kunnen blaffen in de volgende situaties:

 • Harde Geluiden: Onverwachte of harde geluiden zoals onweer, vuurwerk, of luidruchtige voertuigen kunnen angst veroorzaken, resulterend in blaffen.
 • Alleen Thuis zijn: Sommige honden ervaren verlatingsangst wanneer ze alleen thuis zijn, wat kan resulteren in blaffen en ander destructief gedrag.
 • Op een drukke plek met weinig bewegingsruimte : Het kan voortkomen uit een staat van spanning bij de hond. Dit kan bijvoorbeeld optreden in situaties met veel prikkels, zoals een drukke straat of een volle kamer, waar de hond zich overweldigd voelt.
 • Dierenartsbezoeken: Bezoeken aan de dierenarts kunnen spannend zijn voor honden, waardoor ze kunnen blaffen uit angst of ongemak.
 • Nieuwe Mensen of Dieren: Sommige honden ervaren spanning en blaffen wanneer ze nieuwe mensen of dieren ontmoeten, vooral als ze niet gewend zijn aan veel sociale interactie.
 • Nieuwe situaties: Introductie tot nieuwe en onbekende situaties, zoals een drukke plaats of een onbekend terrein, kan een hond angstig maken.
 • Confrontatie met Andere Honden: Sommige honden kunnen angstig worden en blaffen of laten zelfs de tanden zien wanneer ze geconfronteerd worden met andere honden.
 • Gebrek aan Routine: Honden zijn gewoonte dieren en een plotselinge verandering in hun routine kan spanning en angst veroorzaken.

Hond blaffen afleren bij verveling en frustratie

Verveling en frustratie gaan hand in hand. Wanneer een hond zich verveelt, gaat hij op zoek naar manieren om zijn energie kwijt te raken en zijn geest actief te houden. Dit resulteert vaak in ongewenst gedrag, waaronder blaffen, graven, of kauwen op voorwerpen.

Het blafgedrag dat voortkomt uit verveling kenmerkt zich door repetitief blaffen zonder directe aanleiding, waardoor het soms doelloos lijkt; de hond probeert eenvoudigweg zijn energie kwijt te raken.

Frustratie is een andere aanzienlijke factor die kan bijdragen aan het blaffen. Honden kunnen gefrustreerd raken wanneer ze worden belemmerd in het bereiken van hun doelen of wanneer ze situaties niet volledig begrijpen. Voorbeelden van honden die zich vervelen of gefrustreerd zijn en hierbij blaffen zijn:

 • Belemmering van Toegang: Als een hond belemmerd wordt in het bereiken van iets wat hij wil, kan dit frustratie veroorzaken en leiden tot blaffen.
 • Onvermogen tot Interactie: Wanneer een hond graag wil spelen of communiceren met andere honden, mensen of dieren, maar hiertoe niet in staat is door bijvoorbeeld een aangelijnde situatie, kan dit frustratie veroorzaken.
 • Gebrek aan Uitdaging: Honden hebben mentale en fysieke stimulatie nodig. Als ze onvoldoende uitdaging ervaren in hun omgeving, kunnen ze gefrustreerd raken.
 • Gebrek aan Begrip: Onbegrip over wat er van hen wordt verwacht, zoals tijdens het aanleren van nieuwe commando's of in onbekende situaties, kan leiden tot frustratie en blaffen.
 • Beperkte Bewegingsvrijheid: Een hond die beperkt is in zijn bewegingsvrijheid, bijvoorbeeld door een te korte riem, kan gefrustreerd raken en blaffen als reactie op de beperking.
 • Gebrek aan Sociale Interactie: Honden zijn sociale wezens; een gebrek aan sociale interactie, zoals eenzaamheid of isolement, kan frustratie en eenzaam blaffen veroorzaken.

Hond blaffen afleren bij bezoek

Het afleren van blaffen bij bezoek vereist geduld en consistentie. Begin met het belonen van gewenst gedrag wanneer er bezoek komt en geef de hond geleidelijk aan meer positieve ervaringen. Oefen met het belonen van rustig gedrag en introduceer geleidelijk aan bezoekers om de hond te laten wennen aan hun aanwezigheid zonder te blaffen.

Hond afleren te blaffen naar andere honden

Het is belangrijk om de oorzaak van het blaffen naar andere honden te begrijpen, of het nu angst, territoriumdrift, of opwinding is. Werk aan het onder controle krijgen van de hond door middel van training en het belonen van gewenst gedrag. Geleidelijke blootstelling aan andere honden in gecontroleerde situaties kan helpen om het blaffen af te leren en positieve associaties te creëren.

Hond afleren te blaffen bij deurbel

Het afleren van blaffen bij de deurbel vereist training en geduld. Begin met het nabootsen van het geluid van de deurbel tijdens trainingssessies en beloon de hond voor rustig gedrag. Geleidelijk aan de intensiteit van het geluid verhogen en blijven belonen voor kalm gedrag kan helpen bij het afleren van het blaffen bij de deurbel.

Hond blaffen afleren alleen thuis

Het afleren van blaffen wanneer de hond alleen thuis is, vereist strategische training en een rustige omgeving. Gebruik bijvoorbeeld afleidende speeltjes of puzzels om de hond bezig te houden en te voorkomen dat hij gaat blaffen uit verveling of angst. Geleidelijke perioden van alleen zijn opbouwen en belonen voor kalm gedrag kan helpen bij het aanleren van gewenst gedrag.

Hoe kan ik mijn hond blaffen afleren? 5 tips

Voordat je aan de slag gaat met het afleren van het blaffen van je hond is het belangrijk om te weten waarom je hond blaft. Door aandachtig te kijken naar situaties, geluiden of gebeurtenissen die het overmatig blaffen veroorzaken kun je doelgericht het probleem bij de kern aanpakken.

De onderstaande tips kunnen goed helpen bij het afleren van het blaffen van je hond. Verwacht echter niet dat je direct geweldige resultaten krijgt.

Des te langer je hond extreem blaf gedrag vertoont, des te langer het zal duren voordat je hond communicatiemiddelen heeft ontwikkeld of ongevoelig is geworden voor de dingen die zijn geblaf nu veroorzaken.

Begrijpen waarom je hond blaft, is van belang voor het kiezen van technieken die het beste werken in je specifieke situatie. 

1: Maak je hond moe

Eén van de grootste redenen waarom honden blaffen is wanneer ze niet genoeg beweging krijgen. Ze zijn simpelweg verveeld en gefrustreerd. Zorg ervoor dat je hond elke dag voldoende lichamelijke en geestelijke uitdaging krijgt.

Een vermoeide hond blaft minder snel uit verveling of frustratie. Afhankelijk van de ras, leeftijd en gezondheid van je hond, heeft je hond een aantal lange wandelingen per dag nodig of mentale uitdagingen zoals het zoeken naar zijn speeltje.

2: Belonen met een snoepje of speeltje

Wanneer je hond begint te blaffen, is het belangrijk om geduldig te wachten tot hij kalmeert voordat je beloont. Door dit te doen, leert je hond associaties te leggen tussen stil zijn en het ontvangen van beloningen.

Bijvoorbeeld, als je hond blaft als reactie op voorbijgangers of de deurbel, probeer dan te wachten tot hij stopt met blaffen en rustig gaat zitten voordat je de beloning geeft.

Op deze manier leert je hond dat kalm gedrag wordt beloond, waardoor de neiging tot blaffen in de toekomst kan verminderen. Deze methode kan ook goed werken tijdens wandelingen waarbij je andere honden tegenkomt.

Als je de snoepjes bij de hand hebt voordat een andere hond voorbij komt, zal je hond leren naar om naar jou te kijken in plaats van naar de passerende hond.

Dit werkt omdat het snoepje of het speeltje zijn aandacht weer naar jou trekt en een beloning wordt voor rustig, kalm gedrag. Als gevolg daarvan zal je hond in de toekomst minder snel blaffen.

3: Desensibiliseren voor harde geluiden (tegenconditionering)

Is je hond angstig voor harde geluiden zoals onweer, vuurwerk en motoren? Dan kun je je hond desensibiliseren voor harde geluiden. Dit werkt als volgt, is je hond bang voor onweer? Begin dan met het afspelen van een filmpje op YouTube met onweer.

Doe dit op een laag geluidsniveau terwijl je je hond een traktatie geeft, zodat hij iets positiefs associeert met het geluid (bekend als tegenconditionering).

Na verloop van tijd kan het volume geleidelijk worden verhoogd zolang je hond zich comfortabel en ontspannen voelt. Merk je aan je hond dat hij het totaal niet fijn vind stop dan direct.

4: Blaffen van hond afleren met ondersteuning van de Calm

Wanneer je hond blaft uit angst en spanning dan kan Canifelox Calm je hond ondersteunen en meer innerlijke rust geven.  Het werkt ook ondersteunend bij het trainen van het gedrag van je hond.

Wij hebben met ons natuurlijk supplement al honderden hondeneigenaren en honden kunnen helpen, waaronder honden die blaffen. Belangrijk om te weten is dat het 100% natuurlijk en veilig is, honden worden er niet suf of sloom van en het is ontwikkeld in samenspraak met dierenartsen. 

Klant
Steve Wolff

Hond Goia

Ze trekt niet meer zo aan de lijn en blaft minder naar andere honden.

Klant
Miranda Kern

Hond Yoshi

Na twee dagen merkten we al verschil veel rustiger en ontspannen.

hond blaffen afleren
Klant
Lenneke Rijkens

Hond Sientje

Ze blaft nu veel minder, we zijn zeer positief.

Profiteer van onze stapelkorting: Bij aankoop van 2 potjes Calm ontvang je € 2,- korting per stuk. Bestel je 3 of meer potjes, dan krijg je € 3,- korting per stuk.

Canifelox Calm: rustgevend middel hond

(118)
 29,95

Dit supplement heeft een rustgevend effect op honden. De Calm bevat de unieke Yarrowia lipolytica gist. Deze gist heeft unieke eigenschappen bij spanning. Verder bevat het valeriaan, tryptofaan en magnesium. Het is 100% natuurlijk en veilig. Honden worden er niet suf of sloom van. Het is ontwikkeld in samenspraak met dierenartsen. We adviseren dit supplement bij honden die spanning ervaren. Spanning kan zich op verschillende manieren uiten. Vaak zie je dit terug in;

Toevoegen aan winkelwagen

5: Hulp inschakelen van een gedragstherapeut

Mochten bovenstaande of andere tips die je hebt geprobeerd niet helpen dan kun je overwegen om hulp te vragen van een gedragstherapeut. Gedragstherapeuten zijn professionals die gespecialiseerd zijn in het begrijpen en aanpakken van gedragsproblemen bij dieren.

Het doel van de therapie is om het ongewenste gedrag van je hond af te leren. De gedragstherapeut zal aan de hand van de verkregen informatie en analyse/observatie van het gedrag van je hond in staat zijn de oorzaak of oorzaken van het blaffen te achterhalen. Vervolgens zal de gedragstherapeut een doelgerichte therapie met je bespreken om het blaffen van je hond af te leren.

Je hond blaffen afleren? Wat moet je absoluut niet moet doen!

Veel hondeneigenaren proberen van alles om hun hond te laten stoppen met blaffen, echter wordt dit vaak op een verkeerde manier gedaan (ondanks goede bedoelingen) waardoor de hond juist meer zal gaan blaffen.

Straf je hond nooit voor het blaffen

Het is begrijpelijk dat je gefrustreerd wordt wanneer je hond constant door blaft, maar ga je hond niet straffen. Wanneer jij je stem verheft kan het zijn dat je hond alleen maar meer spanning of opwinding ervaart waardoor je hond juist meer gaat blaffen.

Beloon slecht gedrag niet

Iets wat veel hondeneigenaren niet door hebben, maar wel doen is het belonen van slecht gedrag van hun hond. Veel hondeneigenaren geven een snoepje of speeltje om het blaffen te laten stoppen.

Maar honden zijn niet dom, sterker nog honden zijn best wel slim en zullen dit opvatten als een goedkeuring van hun gedrag. Want jij geeft tenslotte een snoepje terwijl je hond blaft. Je kunt dus wel raden wat je hond nu vaker gaat doen... juist blaffen!

Gebruik geen producten zoals een anti blafband

Antiblafbanden lijken handig om het geblaf van je hond te tackelen, maar eigenlijk zijn ze gewoon een snelle fix zonder de echte problemen aan te pakken.

Ze onderdrukken het blaffen zonder te begrijpen waarom je hond het doet. Of je nu zo'n band met schokjes, ultrasoon geluid, trillingen of spray (citronella) gebruikt, het komt op hetzelfde neer: je dempt het geluid, maar je negeert waarom je hond blaft.

Daarbij komt dat het totaal niet prettig is voor je hond wat uiteindelijk kan leiden tot meer spanning en angst met als gevolg andere gedragsproblemen. Als je een antiblafband kiest, neem je eigenlijk de makkelijke weg zonder te kijken wat er echt aan de hand is.

Het is beter om deze banden links te laten liggen en te gaan voor een aanpak die naar het grotere plaatje kijkt en de echte redenen achter het gedrag van je hond aanpakt. Zo bouw je niet alleen een betere band op met je hond, maar pak je ook de problemen bij de kern aan.

Conclusie

Je hond blaffen afleren is niet iets wat je binnen een dag gedaan hebt. Het vergt training en je moet consequent blijven. Het beste wat je kunt doen om het blaffen tegen te gaan, is weten wat de triggers van je hond zijn, zorgen dat je hond voldoende beweging en mentale uitdagingen krijgt. En dat je snoepjes en speeltjes klaar hebt liggen om hem waar nodig af te leiden.

Wanneer het blaffen vanuit angst en spanning komt, maar niets helpt, zou je een natuurlijk supplement als canifelox calm kunnen proberen. Dit supplement werkt rustgevend voor je hond en is een ondersteuning om het gedrag van je hond te verbeteren.

Daarnaast kun je de hulp inroepen van een gedragstherapeut die gespecialiseerd is in het begrijpen van hondengedrag en het oplossen van gedragsproblemen. Op die manier kunnen jij en je hond meer rust ervaren.

Vragen over je hond blaffen afleren? Gratis advies van Suzan

Heb je vragen over het afleren van blaffen van je hond of hoe de Calm je hond kan ondersteunen? Neem dan gerust contact op met mij via whatsapp en krijg gratis advies. Volg ons ook op ons whatsapp kanaal om op de hoogte te blijven van de laatste blogs, tips, nieuws en kortingen.

Disclaimer

Hoewel we ons best doen om nauwkeurige en nuttige informatie te verstrekken, is het belangrijk te begrijpen dat de inhoud op onze blogs niet bedoeld is als vervanging voor professioneel medisch advies, diagnose of behandeling. De besproken onderwerpen en aanbevelingen zijn gebaseerd op algemene kennis en ervaringen, maar de gezondheid van individuele honden kan variëren. Voor specifiek advies met betrekking tot de gezondheid van jouw hond raden we altijd aan een dierenarts te raadplegen. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *