Spanning & Angst

Hond bang voor vuurwerk? | 8 Tips voor de jaarwisseling en lange termijn!

hond bang voor vuurwerk

Tijdens de jaarwisseling genieten veel mensen van al het prachtige siervuurwerk wat in de lucht geschoten wordt, maar helaas geldt dit niet voor honden die bang zijn voor vuurwerk.

Zelfs in de maanden voor oud en nieuw wordt er al regelmatig met vuurwerk (bommen) afgestoken, wat voor veel angst zorgt bij honden en wanhoop bij hondeneigenaren.

Waarschijnlijk is jouw hond ook bang voor vuurwerk en wil je je hond helpen om de angst voor vuurwerk te verminderen, want zodra je hond bang is voor vuurwerk is het lastig om de angst van vuurwerk helemaal weg te nemen.

Maar gelukkig kun je met de juiste training en natuurlijke rustgever de angst voor vuurwerk bij je hond sterk verminderen. Zo hebben we al heel veel baasjes en honden mogen helpen met onze rustgevend middel Canifelox Calm. Bekijk hieronder een paar reviews van klanten die superblij zijn met ons supplement.

Om te begrijpen waarom je hond angstig wordt van vuurwerk, moeten we eerst kijken naar het effect van vuurwerk op mensen en dit vergelijken met de beleving van honden.

Een doorsnee gesprek vindt plaats op 60 dB (decibel). Geluiden die een decibelniveau van 85 bereiken, kunnen permanente schade aanrichten aan de cellen in het binnenoor, wat leidt tot gehoorverlies. Om daar even een goed beeld bij te krijgen, op een dansfeest zit het geluidsniveau al snel op 100 dB.  Maar het geluidsniveau van bepaalde vuurwerk bereikt zelfs 150 decibel of hoger.

Laten we nu het verschil bekijken tussen het gehoorvermogen van honden en mensen. Mensen kunnen horen in frequenties variërend van 12 Hz tot 20 kHz. Honden kunnen horen in frequenties variërend van ongeveer 40 Hz tot 60 kHz.

Dit betekent dat honden geluid kunnen horen dat tot vier keer verder gaat dan wat wij mensen kunnen horen. Vermenigvuldig de effecten op ons met 4 en stel je voor wat het arme dier doormaakt.

Daarbij komt dat honden niet begrijpen wat vuurwerk is. Ze zijn waarschijnlijk te angstig en verward om te begrijpen wat zoveel lawaai veroorzaakt dat ze het niet kunnen verdragen. Ze zijn niet bang voor vuurwerk, maar ze vrezen het oorverdovende geluid dat het met zich meebrengt.

Wat is de impact van vuurwerk op honden?

De impact van vuurwerk op je hond kan groot zijn. Je hond kan trillen, kwijlen of het plas laten lopen omdat je hond zo angstig wordt waardoor de emotie het van je hond overneemt en je hond de functies van zijn lichaam niet meer onder controle heeft.

Bovendien is al het geknal van dat vuurwerk niet bepaald goed voor de oren van je hond. De intense explosies en het hoge geluid van vuurwerk kunnen leiden tot tijdelijke of permanente schade aan de oren van je hond.

Herkennen van vuurwerkangst bij je hond

Meestal heb je vrij snel door of je hond bang is voor vuurwerk, toch kan het zijn dat je hond bang is voor vuurwerk zonder dat je het echt doorhebt.

Je hond kan subtiele of dramatische symptomen vertonen. Wanneer je hond zonder aanwijsbare reden hijgt, zijn lippen likt, ijsbeert of gaapt (hij is niet moe) kan dit komen, doordat je hond bang is voor vuurwerk.

Meer extreme verschijnselen zijn trillen, zich verstoppen, ineenkrimpen, aanhankelijkheid, plas laten lopen of ander vreemd gedrag.

8 Tips om je hond minder bang te maken voor vuurwerk

Afhankelijk van hoeveel tijd je nog hebt voor de jaarwisseling kun je onderstaande tips toepassen om je hond minder angstig te maken voor vuurwerk.

1: Laat je hond om 12 uur niet alleen

Het is leuk en gebruikelijk om 12 uur naar buiten te gaan om samen met je familie, vrienden en buurtgenoten te genieten van het vuurwerk dat in de lucht geschoten wordt. Maar juist op dit moment is het van groot belang dat jij of iemand anders bij je hond is. Het is voor je hond namelijk belangrijk dat er iemand bij hem is om hem gerust te stellen.

2: Zet muziek op tijdens de jaarwisseling

Om het geluid van het vuurwerk te maskeren zou je de radio aan kunnen zetten of muziek laten afspelen. Hierdoor zal het vuurwerk geluid dat onverwacht is voor je hond minder intens binnenkomen. Speel de muziek af in een omgeving waar je hond zich veilig voelt.

3: Stel je hond op zijn gemak

Blijf kalm en rustig en laat zien aan je hond dat vuurwerk geluiden helemaal niet zo eng zijn. Hiermee laat je aan je hond zien dat hij zich nergens zorgen over hoeft te maken. Schiet niet in de paniek schiet en reageer niet anders dan dat je normaal doet, want daarmee bevestig je alleen maar dat er iets engs aan het gebeuren is en gaat het van kwaad tot erger.

4: Hou je hond bezig met iets wat hij leuk vind

Is er iets binnenhuis wat je hond leuk vindt om te doen? Ga dit dan doen met je hond tijdens de extreme vuurwerk momenten. Op deze manier heeft je hond afleiding en is het niet meer zo gefocust op het geluid van het vuurwerk.

5: Wandel met je hond aangelijnd op een rustige plek

Uiteraard moet je hond ook gewoon rond oud en nieuw zijn kleine en grote boodschap doen dus helemaal niet naar buiten gaan met je hond is geen optie. Zorg ervoor dat je op plek gaat wandelen waar het rustig is waardoor je hond zo min mogelijk last heeft van al het geknal. Zorg er wel voor dat je hond te allen tijde is aangelijnd, ook op rustige plekken.

6: Gebruik geluidstraining om vuurwerkangst bij je hond te verminderen

Je kunt je hond leren met vuurwerkgeluid om te gaan door het hele jaar geluidstraining toe te passen.

Begin met het afspelen van  vuurwerk-geluidseffecten (op Youtube) op een heel laag niveau gedurende een korte periode, terwijl jij je hond beloont met snoepjes en hem veel lof geeft als hij kalm blijft. Zet dan het geluid uit en stop met het geven van traktaties.

Herhaal het proces, altijd met het geluid op een laag niveau, totdat je hond verwachtingsvol naar je kijkt wanneer het begint. Controleer altijd of je hond zich op zijn gemak voelt bij het geluid en geen tekenen van angst vertoont.

Zet het geluid geleidelijk harder in volgende trainingssessies, varieer de opnames met verschillende soorten vuurwerk. Dit kan ervoor zorgen dat je hond het vuurwerkgeluid niet meer als iets engs ervaart. Echter werkt het niet voor iedere hond omdat er toch nog wel verschil zit tussen vuurwerk op een geluidsbox of vuurwerk in het echt.

Zodra je merkt dat je hond het allesbehalve leuk vindt stop er dan wel direct mee.

7: Geef je hond een natuurlijke rustgever Canifelox Calm

Het gebruik van een natuurlijke rustgever kan een waardevolle aanvulling en ondersteuning zijn voor je angstige hond tijdens het vuurwerkseizoen. Met ons supplement Canifelox Calm hebben wij al honderden honden en baasjes kunnen helpen bij vuurwerkangst. Omdat het een natuurlijk supplement is, heeft het een inwerkingstijd nodig van ongeveer 2 tot 3 weken, het is dan ook belangrijk om hier op tijd mee te beginnen. Bekijk hieronder een paar reviews van klanten die de Calm gebruiken voor hun honden die ook bang zijn voor vuurwerk.

8: Vraag hulp van een gedragstherapeut

Mocht het trainen en/of geven van een natuurlijk supplement niet voldoende werken overweeg dan om je hond te laten trainen met een specialist. Gedragsspecialisten, zoals hondentrainers met ervaring in angstbeheersing, kunnen waardevol inzicht bieden in het gedrag van je hond en gepersonaliseerde trainingsplannen aanbevelen.

Je mag je hond echt wel troosten en aaien

Er wordt nog weleens gezegd dat je een hond niet mag troosten en aaien omdat je daarmee zijn angst bevestigd. Toch is dit niet helemaal waar, natuurlijk mag jij je hond wel troosten en aaien, maar overdrijf gewoon niet. Geef gewoon dezelfde liefde en aandacht dat je altijd aan je hond geeft, wees rustig en laat aan je hond zien dat er helemaal niets aan de hand is.

Ga je hond nooit straffen

Een hond dat bang is moet je nooit gaan straffen, hiermee maak je het namelijk alleen maar erger. Je hond heeft het al zwaar genoeg met al dat geknal om zich heen.

Vragen? Gratis advies van Suzan

Heb je vragen naar aanleiding van dit artikel of denk je erover na om De Calm te geven aan je hond, maar heb je hier nog vragen over? Neem dan gerust contact op met mij via whatsapp en krijg gratis advies. Volg ons ook op ons whatsapp kanaal om op de hoogte te blijven van de laatste blogs, tips, nieuws en kortingen.

Disclaimer

Hoewel we ons best doen om nauwkeurige en nuttige informatie te verstrekken, is het belangrijk te begrijpen dat de inhoud op onze blogs niet bedoeld is als vervanging voor professioneel medisch advies, diagnose of behandeling. De besproken onderwerpen en aanbevelingen zijn gebaseerd op algemene kennis en ervaringen, maar de gezondheid van individuele honden kan variëren. Voor specifiek advies met betrekking tot de gezondheid van jouw hond raden we altijd aan een dierenarts te raadplegen. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *