Spanning & Angst

Hond bang voor onweer? Zo help je jouw hond met onweersangst

hond bang voor onweer

Gaat je hond piepen, trillen, likken, hijgen, blaffen of zich verstoppen zodra het begint te rommelen en donderen oftewel is je hond bang voor onweer?

Je hond is niet de enige die hier last van heeft. Angst voor onweer komt vaak voor bij honden, vooral bij honden die van nature al angstig zijn.

In deze blog deel ik handige tips om je hond te ondersteunen bij angst voor onweer, zoals onze natuurlijke rustgever canifelox calm waarmee we al veel honden en baasjes hebben kunnen helpen.

Ben je al nieuwsgierig geworden naar de ervaringen van andere baasjes over de Calm? Bekijk dan onderstaande review of klik op de groene knop om naar de productpagina te gaan.

Is je hond bang voor onweer? Herkennen van onweer angst bij je hond!

Je zit niet voor niets te kijken op deze blog dus waarschijnlijk ben je er vrijwel zeker van dat je hond bang is voor onweer. De angst voor onweer kan op verschillende manieren bij je hond naar voren komen.

  • Trillen: Onweersangst kan resulteren in een duidelijke toename van trillen of beven bij je hond.
  • Piepen: Het kan variëren van zachtjes piepen tot luider en meer opvallend gepiep. Dit vocale gedrag duidt vaak op een gevoel van ongemak, nervositeit of angst bij je hond tijdens onweer.
  • Plassen in huis: Je hond kan dermate angstig worden van het onweer dat hij zijn plas laat lopen.
  • Blaffen of Janken: Een angstige reactie kan zich uiten in overmatig blaffen of janken als reactie op onweersgeluiden.
  • Hijgen: Je hond maakt zich druk en is onrustig en gaat daardoor hijgen.
  • Overmatig Likken: Overmatig likken van poten of andere delen van het lichaam kan een manier zijn waarop je hond laat zien dat hij spanning heeft.
  • Zoeken naar Schuilplaatsen: Je hond probeert zich te verstoppen onder meubels, in kasten of andere afgelegen ruimtes.
  • Ongebruikelijk Gedrag: Onverwacht gedrag, zoals krabben aan deuren, graven of ander destructief gedrag, kan voortkomen uit angst voor onweer.
  • Rusteloos: Constant heen en weer lopen of rusteloos gedrag kan wijzen op innerlijke spanning.

Herken je één of meerdere punten van angst bij je hond tijdens het onweer? Dan weet je vrijwel zeker dat je hond bang is voor onweer. Maar waarom is je hond zo bang voor onweer? En wat je kun je eraan doen? Dat ga je nu lezen.

Waarom is een hond bang voor onweer?

De reden waarom je hond bang is voor onweer komt hoogstwaarschijnlijk door het intense geluid dat onweer geeft en de flitsen die er bij komen. De kans is dan ook groot dat je hond ook bang is voor vuurwerk aangezien dit ook zorgt voor harde knallen en flitsen. Maar er zijn nog meer factoren die spelen waarom je hond bang kan zijn voor onweer.

Voelen honden onweer aankomen? Ja!

Is het je weleens opgevallen dat je hond al anders reageert terwijl het nog helemaal niet onweert? Er gaat meestal meer bij onweer vooraf dan bij vuurwerk (bijv. veranderingen in de luchtdruk, harde wind, regen, hagel).

Je hond kan de veranderingen in luchtdruk voelen of het laagfrequente gerommel van de donder horen, lang voordat jij dat kunt. Dit kan angst veroorzaken voordat het onweer begint.

Je hond krijgt letterlijk schokjes van het onweer

Wist je dat je hond vervelende schokjes kan krijgen van het onweer? Tijdens een onweer bui laadt de lucht zich letterlijk op met elektriciteit.

Hierdoor ontstaat er statische elektriciteit wat je hond kan voelen in zijn vacht. Vooral grote honden met een lange of dikkere vacht kunnen hier last van hebben.

Dit zorgt voor een onaangenaam gevoel voor je hond. Zo kan je hond lichte schokjes ervaren op bijvoorbeeld zijn neus of als je hond zijn vacht aanraakt met metaal.

Je hond kan daardoor tijdens het onweer ook vluchten naar plekken in het huis wat geaard is want hier heeft je hond veel minder kans op statische elektriciteit.

Hond blaft bij onweer

Wanneer een hond blaft bij onweer, kan dat verschillende redenen hebben. Sommige honden zijn gevoelig voor de lage frequenties van het onweer, wat hen angstig maakt en resulteert in blaffen als een reactie op die angst. Voor anderen kan het geluid van donder als een bedreiging worden geïnterpreteerd, waardoor ze instinctief willen waarschuwen voor mogelijke gevaren.

Het kan ook zijn dat de felle flitsen en het luide geluid van onweer de hond simpelweg van streek maken, waardoor hij onrustig wordt en gaat blaffen als een manier om zijn spanning te uiten. In elk geval is het belangrijk om begripvol te zijn voor de reactie van de hond en hem de nodige steun en comfort te bieden tijdens deze angstaanjagende momenten.

Wat te doen als hond bang is voor onweer? 10 Tips

Er zijn ontzettend veel manieren om je hond te ondersteunen tijdens het onweer. Wat voor jouw hond misschien heel erg goed helpt kan voor een andere hond helemaal niet werken en vice versa.

In onderstaande lijstje staan 10 tips die je kunt toepassen en je hond kan helpen tegen de angst voor onweer.

Tip 1: Blijf rustig en bied geruststelling

Behoud zelf een rustige houding tijdens onweer en wees er voor je hond en bied geruststelling. Dit geeft vertrouwen aan je hond. Doordat je bij je hond bent, geef je een gevoel van veiligheid, je hond zal hierdoor misschien minder snel in paniek stand komen te staan.

Tip 2: Leid je hond af

Leid je hond af door samen rustige activiteiten te ondernemen, zoals het spelen van een rustig binnenspel of het geven van een smakelijk snoepje.

Afleiding kan helpen de aandacht van je hond weg te leiden van de onweersgeluiden en angstige reacties te verminderen. Bij honden die heel erg bang zijn voor onweer werkt dit echter niet altijd.

Tip 3: Gebruik Canifelox Calm een natuurlijke rustgever

Canifelox Calm kan een waardevolle aanvulling zijn om je rust wat meer innerlijke rust te geven. De natuurlijke ingrediënten in Canifelox Calm hebben een rustgevend effect en kunnen je hond ondersteunen bij het omgaan onweer.

Het kan er ook voor zorgen dat alle andere tips beter gaan helpen omdat je hond net wat meer rust kan vinden.

Canifelox Calm Rustgevend middel hond bij spanning en angst

Tip 4: Creëer een veilige schuilplaats

Richt een speciale, veilige plek in huis in waar je hond zich kan terugtrekken tijdens onweer. Zorg voor comfort met dekens en speelgoed zodat je hond een toevluchtsoord heeft om zich veilig te voelen.

Tip 5: Ga van tevoren met je hond trainen

Dankzij Buienalarm, Buienradar en alle weerberichten weten we vaak al van tevoren of we onweer kunnen verwachten. Je kunt hierop inspelen door van tevoren met je hond te gaan trainen of te gaan wandelen. Doe in ieder geval iets actiefs waar je hond lichamelijk, maar het liefst ook geestelijk moe en voldaan van wordt.

Het nadeel is wel dat onweer in de zomer vaak gepaard gaat met warme dagen waardoor het lastiger kan zijn om overdag heel actief te zijn met je hond. Probeer dan op warme dagen ook zo vroeg mogelijk in de ochtend al iets te doen met je hond.

Tip 6: Demp het geluid van onweer zoveel mogelijk

We hebben het vaakst onweer in de zomermaanden, dat betekent ook dat we vaak onze deuren en ramen open hebben staan. Doe deze ramen en deuren tijdens het onweer allemaal dicht waardoor je het geluid van onweer zoveel mogelijk dempt. Zet wat zachte muziek op en creëer een rustgevende omgeving, die zal helpen om je hond zoveel mogelijk te laten ontspannen.

Tip 7: Geleidelijke gewenning aan geluiden (desensibilisatie)

Het stapsgewijs blootstellen van je hond aan onweersgeluiden kan een goede methode zijn om gewenning te bevorderen en angst te verminderen. Het doel is om je hond langzaam en positief te laten wennen aan geluiden die normaal gesproken angst veroorzaken. Dit wordt ook wel desensibilisatie genoemd.

Op YouTube kun je genoeg video's van onweer vinden waarmee je je hond kan gaan trainen. Begin met het afspelen van de onweersgeluiden op een laag volume terwijl je hond ontspannen is. Laat het geluid zachtjes op de achtergrond spelen.

Naarmate je hond comfortabeler wordt, verhoog je het volume geleidelijk. Doe dit in kleine stappen en zorg ervoor dat je hond zich op zijn gemak voelt bij elk niveau. Koppel de geluiden aan positieve ervaringen, zoals spelen of traktaties geven.

Dit helpt je hond positieve associaties te creëren met onweersgeluiden. Het is hierbij wel belangrijk dat je de gemoedtoestand van je hond goed in gaten houdt. Je hond moet zich er te allen tijde goed bij voelen, is dit niet het geval? Dan stop je direct.

Tip 8: Laat je hond nooit alleen thuis

Laat je hond als het kan nooit alleen thuis met onweer, want dit vergoot de spanning en angst van je hond alleen maar. De afwezigheid van jouw vertrouwde aanwezigheid of iemand anders kan leiden tot destructief gedrag, blaffen, piepen en plas laten lopen.

Tip 9: Praat met je hond

Communiceer op een rustige en geruststellende toon met je hond. Je stemgeluid kan fungeren als een vertrouwde factor te midden van de onbekende geluiden van onweer, waardoor je hond zich veiliger voelt.

Tip 10: Aai en knuffel je hond

Er wordt vaak gezegd dat je je hond niet mag troosten, omdat het zijn angst alleen maar bevestigd, de meningen zijn hier dan ook flink over verdeeld. Maar fysiek contact, zoals aaien en knuffelen, kan een krachtig middel zijn om geruststelling te bieden. Door je hond te knuffelen geef je een gevoel van veiligheid. Dit kan de angstrespons verminderen en je hond helpen ontspannen.

Heb begrip en geduld van je hond

Angst voor onweer bij je hond is niet zomaar even opgelost. De kans is zelfs aannemelijk dat je hond nooit helemaal van zijn angst voor onweer af zal komen wat je er ook aan gaat doen.

Maar het zou al super zijn als de paniekstand er vanaf zou zijn door bovenstaande tips toe te passen. Het is daarbij belangrijk dat je altijd begrip hebt voor je hond en vooral ook geduld hebt.

Door geduldig te zijn, begrip te tonen voor de angst van je hond en consequent een positieve benadering te behouden, creëer je een sterke vertrouwensband met je hond. Dit vertrouwen vormt de basis waarop de hond steunt tijdens angstige situaties zoals onweer.

Ga je hond nooit straffen

Het straffen van je hond omdat hij bijvoorbeeld constant zit te blaffen, terwijl hij in werkelijkheid bang is voor onweer is ineffectief en zelfs zeer schadelijk voor je hond.

Honden begrijpen straf vaak niet als een directe reactie op hun acties, wat kan leiden tot verwarring en een versterking van angst en uiteindelijk zelfs leiden tot andere gedragproblemen.

Angst is een emotie en daar heeft je hond geen controle over en staat dus ook los van het karakter van je hond. Het is dan ook belangrijk om altijd een positieve benadering te hebben hoe gefrustreerd je misschien ook bent.

Conclusie

Zal je hond niet meer bang zijn voor onweer door bovenstaande tips toe te passen? Dat kan ik en niemand ooit 100% kunnen garanderen.

Iedere hond is tenslotte anders en wat voor de ene hond geweldig werkt, werkt voor de andere hond niet goed. Daarbij komt dat honden in verschillende gradaties reageren op onweer.

Maar al deze tips zijn het proberen zeker waard, vooral in combinatie met canifelox calm. Deze natuurlijke rustgever geeft bij veel honden innerlijke rust waardoor je hond beter bereikbaar zal zijn en dus ook beter te trainen zal zijn.

Wetenschappers hebben ontdekt dat deze combinatie van stammen veel gezondheidsvoordelen heeft. Zoals eerder beschreven is het belangrijk om probiotica te hebben waar meerdere stammen in zijn verwerkt die goed met elkaar samenwerken. Om het supplement extra krachtig te maken is zeewier en mariadistel toegevoegd. 

Hond bang voor onweer en vragen? Gratis advies van Suzan

Heb je vragen na het lezen van het artikel of denk je er over na om de Calm in te zetten tegen de angst voor onweer, maar heb je hier nog vragen over? Neem dan gerust contact op met Suzan via whatsapp en krijg gratis advies. Volg ons ook op ons whatsapp kanaal om op de hoogte te blijven van de laatste blogs, tips, nieuws en kortingen.

Disclaimer

Hoewel we ons best doen om nauwkeurige en nuttige informatie te verstrekken, is het belangrijk te begrijpen dat de inhoud op onze blogs niet bedoeld is als vervanging voor professioneel medisch advies, diagnose of behandeling. De besproken onderwerpen en aanbevelingen zijn gebaseerd op algemene kennis en ervaringen, maar de gezondheid van individuele honden kan variëren. Voor specifiek advies met betrekking tot de gezondheid van jouw hond raden we altijd aan een dierenarts te raadplegen. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *