Spanning & Angst

Hond Bang voor Baas? Win het vertrouwen van je hond terug!

hond bang voor baas

Het is een ingewikkeld probleem als je hond bang voor je is. Want hoe ga je hiermee om? Vaak zien we dat dit probleem zich voordoet bij pups die bij een broodfokker vandaan komen, een trauma hebben opgelopen of uit het buitenland komen.

Ze zijn het vertrouwen in mensen kwijt, dus ook in zijn baasje. We snappen dat dit erg vervelend is voor jouw als baas. Maar in deze blog leggen we je uit hoe je vertrouwen van je hond kunt terugwinnen.

Om je hond tijdens dit traject te helpen kun je ons natuurlijk supplement Calm als ondersteuning geven. Dit maakt gedragsverandering voor jouw en de hond gemakkelijker.

Wil je je verhaal kwijt? Klik dan op de onderstaande knop of app mij op +31648566572. En dan we kunnen we samen bekijken hoe we jou en je hond het beste kunnen helpen.

Mijn hond is bang voor mij, is het mijn schuld?

Als je hond bang voor je is, kun je je schuldig voelen. Voel je echter niet onzeker, omdat dit een negatieve invloed kan hebben op de band tussen jou en je hond.

Vaak ontstaat angst bij honden door onbekende ervaringen uit het verleden waar jij als baas niet bij was. Het heeft geen zin om naar antwoorden uit het verleden te zoeken; focus liever op de toekomst.

Als er toch situaties zijn voorgevallen waardoor je hond angstig is geworden, zoals een geluidje op je telefoon, een noodzakelijke medische ingreep waar jij hem naartoe hebt gebracht, of een keer hard schreeuwen.

Probeer dit dan onder ogen te zien en werk aan het herstellen van het vertrouwen van je hond, want het is zeker mogelijk om zijn vertrouwen terug te winnen.

Is het gevaarlijk dat mijn hond bang voor mij is?

Wanneer je merkt dat je hond angstig is, kan dit tot gevaarlijke situaties leiden voor jou als baas. De reactie van een angstige hond kan variëren tussen bevriezen, vluchten en vechten, en het is van belang om te begrijpen hoe je hond specifiek reageert.

Bevriezen: Angst kan ervoor zorgen dat je hond bevriest, waarbij hij als het ware vastgeplakt lijkt te staan. Het is belangrijk om dit gedrag te herkennen en te begrijpen.

Vluchten: Een andere veelvoorkomende reactie is dat de hond probeert weg te komen uit de angstige situatie. Hierbij is het van belang om situaties te vermijden waarin je hond zich gedwongen voelt te vluchten.

Vechten: In sommige gevallen kan een angstige hond agressief gedrag vertonen als reactie op spanning en angst. Dit kan variëren van grommen tot bijten. Het is belangrijk om dit gedrag te voorkomen.

Als baas is het belangrijk om zelf de controle te behouden en zelfverzekerdheid uit te stralen, want als jezelf angstig en onzeker bent, kan dit de situatie verergeren. Het is daarom belangrijk om angstig gedrag tijdig te herkennen en de juiste maatregelen te nemen.

Probeer het allemaal niet zelf op te lossen. Zoek tijdig professionele hulp om samen te werken aan het aanpakken van de angst bij je hond. Hiermee voorkom je niet alleen mogelijke gevaren, maar creëer je ook een basis voor herstel en een veilige omgeving waarin je hond zich weer op zijn gemak kan voelen.

Waarom is hond bang voor de baas? Factoren die de angst beïnvloeden

Zoals je weet ontstaat angst voor de baas vaak al voordat je het baasje van je hond bent, bijvoorbeeld door negatieve ervaringen uit het verleden van je hond waar jij niet bij was.

Toch kan er iets zijn wat jij doet waardoor je hond bang voor jou is, terwijl je er misschien niet bewust van bent. Angst bij een hond kan door verschillende factoren worden beïnvloed of versterkt.

Het is van belang om deze factoren te begrijpen om doelgericht aan het herstel van het vertrouwen te kunnen werken.

1: Gebrek aan onderling vertrouwen

Wanneer de band tussen baas en hond niet stevig is, kan er een gebrek aan onderling vertrouwen ontstaan. Dit kan leiden tot angstige reacties bij de hond, vooral in situaties waarin hij zich onzeker voelt.

2: Spanning

Honden zijn gevoelig voor spanning in hun omgeving. Te veel spanning kan leiden tot angstig gedrag. Het is belangrijk een omgeving te creëren die rust en veiligheid uitstraalt.

3: Gebrek aan beweging

Onvoldoende lichaamsbeweging kan bijdragen aan angstgevoelens bij honden. Voldoende beweging en stimulatie helpen niet alleen fysiek, maar ook mentaal.

hond bang voor baas

4: Gebrek aan rustmomenten

Net zoals beweging belangrijk is, hebben honden ook behoefte aan voldoende rustmomenten. Een gebrek hieraan kan bijdragen aan angstige gevoelens.

5: Hard straffen

Harde straffen en negatieve benaderingen kunnen angst bij een hond veroorzaken. Het is belangrijk om positieve versterking te gebruiken en begrip te tonen voor het gedrag van je hond.

6: Hondentaal onvoldoende begrijpen

Het begrijpen van de taal van je hond is cruciaal. Als baas is het belangrijk om de signalen en communicatie van je hond te herkennen om tijdig te kunnen reageren op mogelijke angstige situaties.

7: Onzekerheid overbrengen op je hond

Honden zijn meesters in het oppikken van de emoties van hun baasjes. Als jij als baas onzekerheid uitstraalt, kan dit leiden tot angst bij je hond. Zelfverzekerdheid en rust zijn daarom belangrijke eigenschappen in de omgang met je hond.

Hoe kan ik het vertrouwen van mijn hond terugwinnen?

Nu je weet welke factoren ervoor kunnen zorg dat je hond bang voor je is, is het tijd om het vertrouwen van je hond terug te winnen. Het vergt geduld, begrip en gerichte stappen om de band tussen jou en je hond te versterken.

hond bang voor baas

1: Zorg dat je de taal van je hond begrijpt

Het is belangrijk om de taal van je hond te begrijpen omdat je op deze manier begrip kunt tonen. Om de taal van je hond te begrijpen adviseren we je om contact op te nemen met een gedragsdeskundige en aan te geven dat je hond bang voor jouw als baas is. Samen met deze persoon kun je dan werken aan het opbouwen van een vertrouwensband. Zie het als een mooi traject waarin jullie veel van elkaar kunnen leren.

2: Zorg voor een rustige omgeving

Creëer een omgeving die rust uitstraalt. Vermijd harde geluiden en situaties die spanning kunnen veroorzaken. Een kalme omgeving bevordert het welzijn van je hond en draagt bij aan het opbouwen van vertrouwen.

hond bang voor baas

3: Minimaliseer angst en spanning

Zorg voor voorspelbaarheid in routines en vermijd onnodige drukte. Ga dus ook niet schreeuwen tegen je hond of ruzie maken met iemand anders in het huis waar je hond bij is. Want door spanning te verminderen, creëer je een positieve sfeer waarin je hond zich veilig voelt.

Om je hond extra te ondersteunen tegen spanning en angst kun je je hond Canifelox Calm geven. Het inzetten van een natuurlijke rustgever kan je hond ondersteunen en innerlijke rust bevorderen, wat bijdraagt aan de gedragstraining van je hond.

Het supplement omvat unieke ingrediënten zoals Yarrowia lipolytica gist, valeriaan, tryptofaan en magnesium. En wordt aanbevolen voor honden die spanning en angst ervaren.

Bovendien werken we nauw samen met gedragstherapeuten en dierenartsen die Canifelox Calm aanbevelen voor honden met spanning en angst.

Vragen? Gratis advies van Suzan

Heb je nog vragen na het lezen van dit artikel? Neem dan gerust contact op met mij via whatsapp en krijg gratis advies. Volg ons ook op ons whatsapp kanaal om op de hoogte te blijven van de laatste blogs, tips, nieuws en kortingen.

Disclaimer

Hoewel we ons best doen om nauwkeurige en nuttige informatie te verstrekken, is het belangrijk te begrijpen dat de inhoud op onze blogs niet bedoeld is als vervanging voor professioneel medisch advies, diagnose of behandeling. De besproken onderwerpen en aanbevelingen zijn gebaseerd op algemene kennis en ervaringen, maar de gezondheid van individuele honden kan variëren. Voor specifiek advies met betrekking tot de gezondheid van jouw hond raden we altijd aan een dierenarts te raadplegen. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *