Spanning & Angst

Hond bang voor andere honden? | Oorzaken + Aanpak!

hond bang voor andere honden

Vermijd je tijdens een wandeling met je hond het liefst andere honden omdat je hond bang is voor andere honden? Dan ben je lang niet de enige hondeneigenaar.

Toch is het vrijwel onmogelijk om geen honden tegen te komen tijdens een wandeling met je hond. Je wil dan ook graag dat je hond niet meer bang is voor andere honden, want dit maakt het wandelen voor zowel jou als je hond veel leuker.

Gelukkig kun je door de juiste training in combinatie met een rustgevend middel zoals Canifelox Calm de angst van je hond voor andere honden verminderen.

In dit artikel gaan we hebben dan ook hebben over waarom je hond bang is voor andere honden en wat je eraan kunt doen.

Canifelox Calm is een natuurlijke rustgever dat ondersteunt bij verschillende soorten angsten zoals honden die bang zijn voor andere honden.

Waarom is mijn hond bang voor andere honden?

Honden zijn sociale wezens, maar net als mensen kunnen ze verschillende redenen hebben om angstig en onzeker te reageren op hun soortgenoten. Waarom je hond bang is voor andere honden kan verschillende oorzaken hebben.

Eén van de belangrijkste oorzaken zijn socialisatie, traumatische ervaringen of bang zijn voor dominante honden. Over al deze 3 oorzaken gaan we wat dieper in.

1: Niet genoeg gesocialiseerd

Een van de belangrijkste redenen waarom sommige honden angst vertonen vergeleken met andere honden zijn socialisatieproblemen.

Socialisatie is het proces waarin een puppy wordt blootgesteld aan verschillende mensen, dieren, geluiden en omgevingen om positieve ervaringen op te doen en vertrouwd te raken met de wereld om hen heen.

Wanneer je hond als pup niet regelmatig is blootgesteld aan andere honden tijdens de vroege ontwikkeling, heeft je hond geen kans gehad om sociale vaardigheden te ontwikkelen.

Je hond weet simpelweg niet hoe hij met andere honden moet omgaan en is onzeker. Hierdoor kan je hond angstiger reageren wanneer het andere honden tegenkomen, wat zich kan vertalen in blaffen, trekken, en zelfs agressief gedrag.

2: Traumatische ervaring met andere hond(en)

Een andere belangrijke oorzaak van angst bij honden vergeleken met andere honden zijn traumatische ervaringen. Honden zijn gevoelige wezens en negatieve ontmoetingen met andere honden kunnen diepe indrukken achterlaten, waardoor ze angstig en terughoudend worden in vergelijkbare situaties.

Heeft je hond een keer een nare situatie beleeft met een andere hond, is je hond bijvoorbeeld aangevallen? Dan kan dit niet alleen fysieke wonden achterlaten, maar ook geestelijk.

3: Angst voor dominantie of agressief gedrag van andere honden

Sommige honden kunnen angst ontwikkelen voor andere honden vanwege de angst voor dominantie of agressief gedrag.

In de hondenwereld is er een complexe hiërarchie, en onzekerheid over hoe andere honden zich zullen gedragen, kan leiden tot angstige reacties.

Honden die geconfronteerd worden met dominante signalen van andere honden, zoals fixerend staren, grommen of snauwen, kunnen angst ontwikkelen. Dit geldt met name als de hond zelf minder zelfverzekerd is.

Hoe om te gaan met een hond dat bang is voor andere honden

Uiteraard kun je het best je hond socialiseren als pup want in deze tijd kun jij je hond het beste vormen. Wanneer je hond ouder is, is het lastiger om het gedrag van je hond te veranderen.

Toch ben je niet kansloos. Het vereist geduld, begrip en een gerichte aanpak om de angst van je hond te verminderen en zijn sociale vaardigheden te verbeteren, maar het kan dus wel degelijk.

1: Geduld en begrip tonen

  • Erken de angst van de hond zonder te dwingen tot confrontaties.
  • Geef de hond de tijd om op zijn eigen tempo vertrouwen op te bouwen.
  • Voorkom het straffen van angstig gedrag, omdat dit de angst kan verergeren.

2: Langzame blootstelling aan andere honden

  • Begin met rustige en goed gesocialiseerde honden in een gecontroleerde omgeving.
  • Houd de ontmoetingen kort en positief, en beloon gewenst gedrag.
  • Verhoog geleidelijk de complexiteit van de ontmoetingen naarmate het vertrouwen groeit.

3: Positieve versterking en beloningen

  • Beloon de hond voor kalm gedrag in de aanwezigheid van andere honden.
  • Gebruik lekkernijen, lof en speeltijd om positieve associaties te creëren.
  • Maak van ontmoetingen met andere honden een plezierige ervaring.

Ondersteun je hond met een natuurlijk supplement

Het gebruik van een natuurlijke rustgever kan je hond ondersteunen en innerlijke rust geven en helpen bij de gedragstraining van je hond.

Ons supplement Canifelox Calm is een natuurlijke rustgever en heeft een rustgevend effect op honden. Het bevat onder andere de unieke Yarrowia lipolytica gist, valeriaan, tryptofaan en magnesium.

Wij adviseren dit supplement bij honden die spanning en angst ervaren zoals honden die bang zijn voor andere honden. Ook werken we samen met gedragstherapeuten en dierenartsen die de calm adviseren voor honden die bang zijn.

Schakel een gedragstherapeut in

Heb je al ontzettend veel gedaan, maar blijft je hond bang voor andere honden? Dan zou je kunnen overwegen om een gedragstherapeut naar je hond te laten kijken.

Een gedragstherapeut kijkt vervolgens wat de reden is waarom je hond bang is voor andere honden en maakt op basis daarvan een op maat gemaakte behandelingsplan.

Vragen? Gratis advies van Suzan

Heb je vragen na het lezen van deze blog of denk je er over na om de Calm in te zetten, maar heb je hier nog vragen over? Neem dan gerust contact op met mij via whatsapp en krijg gratis advies. Volg ons ook op ons whatsapp kanaal om op de hoogte te blijven van de laatste blogs, tips, nieuws en kortingen.

Disclaimer

Hoewel we ons best doen om nauwkeurige en nuttige informatie te verstrekken, is het belangrijk te begrijpen dat de inhoud op onze blogs niet bedoeld is als vervanging voor professioneel medisch advies, diagnose of behandeling. De besproken onderwerpen en aanbevelingen zijn gebaseerd op algemene kennis en ervaringen, maar de gezondheid van individuele honden kan variëren. Voor specifiek advies met betrekking tot de gezondheid van jouw hond raden we altijd aan een dierenarts te raadplegen. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *