Spanning & Angst

Hond bang in het donker? | Oorzaken + Tips!

hond bang in het donker

Is jouw lieve hond bang in het donker? Hoewel honden goed kunnen zien in het donker is jouw hond lang niet de enige hond die bang is in het donker. Waarom dit zo is kan verschillende oorzaken hebben.

In dit artikel ga ik het hebben over deze verschillende oorzaken en hoe je je hond comfortabeler kan laten voelen in het donker.

Ook hebben ontzettend veel honden baat bij de Calm. Het is een diervriendelijk product wat je dagelijks aan je hond geeft om zo beter om te gaan met angst in het donker. 

Canifelox Calm: rustgevend middel hond

(118)
 29,95

Dit supplement heeft een rustgevend effect op honden. De Calm bevat de unieke Yarrowia lipolytica gist. Deze gist heeft unieke eigenschappen bij spanning. Verder bevat het valeriaan, tryptofaan en magnesium. Het is 100% natuurlijk en veilig. Honden worden er niet suf of sloom van. Het is ontwikkeld in samenspraak met dierenartsen. We adviseren dit supplement bij honden die spanning ervaren. Spanning kan zich op verschillende manieren uiten. Vaak zie je dit terug in;

Toevoegen aan winkelwagen

Je hond kan goed zien in het donker (zolang er iets van licht is)

Je hond kan veel meer in het donker zien dan jij. Dit komt doordat er achter in het oog van je hond een reflecteerde laag ligt wat ook wel het tapetum lucidum genoemd wordt.

Deze structuur reflecteert licht naar het netvlies, wat betekent dat ze niet veel natuurlijk licht nodig hebben om goed te kunnen zien. Door het licht van de maan of lantarenpalen kan je hond in het donker vrijwel net zo goed zien als wanneer het licht is.

Maar zodra het pikkedonker is en er nergens meer licht vandaan komt, heeft je hond niets aan zijn tapetum omdat het nu geen licht kan weerkaatsen, wat betekent dat je hond net zo weinig kan zien als jij.

In deze situaties, bijvoorbeeld als je hond opgesloten zit in een pikdonkere kamer, kan hij bang zijn omdat hij niets meer kan zien.

Waarom is mijn hond bang in het donker?

Angst bij honden in het donker kan verschillende oorzaken hebben. Verlatingsangst, onbekende geluiden, trauma's, beperkt zicht, en ziekte spelen allemaal een rol in waarom je hond bang kan zijn in het donker. Misschien is je hond overdag ook wel angstig, maar komt het in het donker meer tot uiting.

1: Verlatingsangst

Ik zie je al denken wat heeft verlatingsangst nu te maken met bang zijn in het donker. Maar het is goed mogelijk dat je hond bang lijkt in het donker, maar eigenlijk verlatingsangst heeft. Sterker nog in veel gevallen zal verlatingangst de reden zijn waarom je hond bang lijkt in het donker.

Als jouw hond bijvoorbeeld gescheiden van het gezin slaapt alleen in een kamer en last heeft van verlatingsangst, kan het gebeuren dat je hond het gevoel krijgt dat hij in de steek wordt gelaten.

Hierdoor kan hij een donkere omgeving associëren met alleen zijn, de angst kan ontstaan doordat de hond denkt dat hij alleen zal zijn zodra het licht uitgaat. Dit kan resulteren in gedragingen zoals blaffen en janken zodra de lichten uitgaan.

Om je hond gerust te stellen voor het slapengaan, kun je overwegen om hem te laten wennen aan een bench en daarbij een lamp te gebruiken. Op die manier voorkom je dat je hond midden in het donker zit.

Een bench biedt een knusse en veilige plek waar je hond zich comfortabel voelt. Als je hond eenmaal gewend is aan deze ruimte gedurende de dag, wordt het voor je hond een vertrouwde plek.

2: Onbekende geluiden en bewegingen

De schijnbare angst van je hond voor het donker kan ook te maken hebben met een hoge mate van alertheid als zijn verhoogde reukzin en scherpe gehoor in werking treden.

De wereld kan 's nachts vol verborgen dreigingen en gevaren lijken in de vorm van vreemde geuren, geluiden en bewegingen.

Vooral in nieuwe omgevingen met allerlei onbekende geluiden kan het voor een hond dat stressgevoelig is angst creëren.

Dit herken ik bijvoorbeeld ook aan mijn eigen hond als wij op vakantie gaan. Hij is in de eerste nacht altijd extreem alert op geluiden en blaft op elk vreemd geluid.

3: Traumatische ervaring

Heb je een hond dat is gered uit het buitenland en je merkt dat hij bang is in het donker, kan het antwoord in het verleden van je hond liggen. Je hond kan iets meegemaakt hebben in het donker waardoor je hond er een trauma aan heeft overgehouden en nu dus bang is in het donker.

4: Gezichtsvermogen oudere hond

Wanneer je hond wat ouder is kan zijn gezichtsvermogen afnemen. In donkere ruimtes kan je hond hierdoor angstig worden, met name wanneer hij alleen in een kamer slaapt kan het nogal een angstige ervaring voor je hond zijn.

Heb je het idee dat je hond iets onder de leden heeft en daardoor bang is in het donker, ga dan naar de dierenarts om je hond te laten onderzoeken.

Zorg er verder voor dat je je hond zo zoveel mogelijk op zijn gemak stelt en ondersteun hem met een natuurlijk supplement (geen medicatie) om je hond meer innerlijke rust te geven.

Hoe help ik mijn hond zijn angst voor donker te overwinnen?

Is je hond plotseling bang in het donker dan is het verstandig om naar de dierenarts te gaan om zijn ogen te laten onderzoeken. Het kan namelijk zijn dat je hond een aandoening aan zijn ogen heeft dat het gezichtsvermogen aantast.

Als gezondheidsproblemen zijn uitgesloten, train je hond dan om te beseffen dat duisternis niet eng is. Als avondwandelingen een bron van spanning en angst zijn, doe het dan rustig aan.

Voordat je je hond in de avond mee naar buiten neemt, kun je proberen om in huis bij schemerlicht met hem te spelen en snoepjes te geven als beloning.

Als dat goed gaat, ga je met schemering naar buiten en laat je hond langzaam aan de duisternis wennen en bouw je dit op totdat het volledig donker is.

Is je hond vooral in donkere ruimtes bang? Laat je hond dan als het kan bij je slapen in een veilige ruimte, is dit niet mogelijk of wenselijk? Plaats dan een lampje bij zijn slaapplaats en geef je hond comfort voor een goede nachtrust.

Om je hond te ondersteunen tijdens spannende en angstige momenten in het donker raad ik je ons natuurlijk supplement Canifelox Calm aan. Hiermee ervaart je hond meer innerlijke rust en kun je je hond beter bereiken.

Vragen? Gratis advies van Suzan

Heb je vragen naar aanleiding van dit artikel? Neem dan gerust contact op met mij via whatsapp en krijg gratis advies. Volg ons ook op ons whatsapp kanaal om op de hoogte te blijven van de laatste blogs, tips, nieuws en kortingen.

Disclaimer

Hoewel we ons best doen om nauwkeurige en nuttige informatie te verstrekken, is het belangrijk te begrijpen dat de inhoud op onze blogs niet bedoeld is als vervanging voor professioneel medisch advies, diagnose of behandeling. De besproken onderwerpen en aanbevelingen zijn gebaseerd op algemene kennis en ervaringen, maar de gezondheid van individuele honden kan variëren. Voor specifiek advies met betrekking tot de gezondheid van jouw hond raden we altijd aan een dierenarts te raadplegen. 

2 thoughts on “Hond bang in het donker? | Oorzaken + Tips!

 1. Wil Bot schreef:

  Goedemorgen..mijn hond Boef heb ik mu 2 weken..altijd al nerveus in het donker buiten ..overdag minder. Komt uit Oekraïne en heeft 2 maanden bij mensen gewoond die niks met hen.deden..ook nier aan zijn angsten. Heb hem van hen overgenomen.. Toen.hij hier 5 dagen was is hij in het donker losgebroken en nacht buitengeweest. Gelukkig sochtebds weer gevonden ..maar nu is savonds naar buiten een hel voor hem. Rennen .trekken ..piepen ..doet wel zijn behoeftes..maar is pure stress. Nog tips om hem te helpen? Ik heb 30 jaar honden ..maar met hem loop ik even vast. Hij is dan ook niet te bereiken in het donker..hij hoort je niet…
  Alvast bedankt
  Wil Bot en Boef.

  1. Hondensupplementen schreef:

   Goedemorgen Wil,
   Wat fijn dat de hond in elk geval nu in goede handen is. Ik help je graag. Om je hond te ondersteunen is mijn advies om de Canifelox Calm te proberen. Het is een diervriendelijk product wat de meeste honden zichtbaar helpt waardoor ze minder angst ervaren. Ook gedragsdeskundigen adviseren dit omdat honden door meer rust beter bereikbaar zijn. Want natuurlijk blijft het altijd een samenspel en is de Calm geen wondermiddel. Maar resultaat is bovengemiddeld goed en dus de moeite waard om te proberen. Hartelijke groet, Suzan eigenaar van Hondensupplementen
   https://www.hondensupplementen.nl/canifelox-calm-stressgevoelige-hond-html/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *