Gezondheid

Hond stinkt uit bek | Wat kan ik eraan doen?

Het is een veelvoorkomend probleem waar hondeneigenaren tegenaan lopen: een hond die uit zijn bek stinkt. Het kan een teken zijn van verschillende gezondheidsproblemen, zoals gebitsproblemen of maag-darmklachten. Gelukkig zijn er verschillende manieren om deze onaangename geur te verminderen.

In dit artikel ga ik het hebben over de 2 meest voorkomende oorzaken van het uit bek stinken van je hond en geef ik je 7 effectieve tips om de stank uit de bek van je hond te verminderen of nog beter te voorkomen.

Het is geen geheim dat een hond die uit zijn bek stinkt, vaak gekenmerkt als een rotte vis geur een bron van ongemak kan zijn voor zowel de eigenaar als de mensen om hen heen. Deze onaangename geur is echter vaak een symptoom van onderliggende gezondheidsproblemen.

Het identificeren van de oorzaak is de eerste stap om dit probleem effectief aan te pakken en de levenskwaliteit van je viervoeter te verbeteren. Hieronder bespreken we de twee meestvoorkomende oorzaken van een slechte adem bij honden.

1: Slechte mondhygiëne

In de meeste gevallen is een slechte mondhygiëne de boosdoener van stank uit de bek van je hond. Net als bij mensen kan het negeren van mondhygiëne bij honden leiden tot de opbouw van bacteriën, tandplak en tandsteen, wat resulteert in een slechte adem. Deze bacteriën kunnen ook leiden tot tandvleesontsteking en tandbederf, wat het probleem verder kan verergeren. 

Het belang hiervan wordt door veel eigenaren over het hoofd gezien. Er zijn dan ook veel honden met gebitsproblemen waar de eigenaar niet van op de hoogte is. Een slechte mondhygiëne begint vaak met tandplak, dit is een onzichtbaar laagje op de tanden wat bestaat uit voedselresten, slijm en bacteriën. 

Het is echt bizar hoe snel tandplak in tandsteen kan veranderen, want wist je dat dit al in 24 uur kan gebeuren? Tandplak kan voor veel ellende in de mond zorgen. Het eerste wat wordt aangetast is het tandvlees. Als hier sprake van is dan zie je vaak dat het tandvlees ook gaat bloeden en een andere kleur krijgt.

Doe je hier niets aan dan zal je hond op de langere termijn zelfs tanden of kiezen verliezen, maar het kan ook andere lichamelijke gezondheid problemen opleveren voor je hond. Het is dan ook uiterst belangrijk dat je zorgt voor een goede mondhygiëne. Hoe je dit doet, lees je zo in de onderstaande tips!

2: Onbalans in de spijsvertering

Een andere veelvoorkomende oorzaak van een slechte adem bij honden is een onbalans in de spijsvertering. Dit kan onder andere komen van een nare gewoonte dat sommige honden hebben namelijk het eten van ontlasting van andere honden, maar het kan ook zijn dat je hond niet de juiste voeding krijgt of een gevoelig spijsverteringssysteem heeft.  

Een verstoorde darmflora kan leiden tot spijsverteringsproblemen met symptomen zoals winderigheid en een slechte adem. Het is belangrijk om aandacht te besteden aan de voeding van je hond om een gezonde spijsvertering te ondersteunen. Het gebruik van probiotica, zoals Canifelox Gastro, kan helpen om de darmflora in evenwicht te brengen en spijsverteringsproblemen, inclusief een slechte adem, te verminderen.

Het aanpakken van deze twee oorzaken kan een significante verbetering brengen in de adem van je hond, wel zo fijn voor zowel je hond als jezelf! 

3: Nier problemen

Wanneer de nieren van je hond niet goed werken kan het afvalstoffen en andere giftige stoffen niet goed filteren. Dit kan zorgen voor een ophoping in het lichaam van je hond wat uiteindelijk kan zorgen voor een slechte adem.

Wat kan ik doen tegen de stinkende adem van mijn hond?

Uiteraard moet je naar de dierenarts wanneer je hond uit de bek stinkt door nierproblemen. Maar in de meeste gevallen ligt het probleem van een visgeur uit de bek van je hond aan de mondhygiëne en spijsvertering van je hond.

Hier kun je gelukkig wel zelf een aantal dingen aan doen, waardoor je hond weer in een frisse adem zal krijgen en nog beter behouden. 

1: Regelmatige gebitscontrole

Een slechte adem bij honden is vaak een indicatie van onderliggende gebitsproblemen zoals tandplak, tandsteen, of tandvleesontstekingen. Het is essentieel om regelmatige gebitscontroles en -reinigingen door een dierenarts te laten uitvoeren om de mondgezondheid van je hond op peil te houden. Een gezond gebit is de basis voor een frisse adem, en preventieve zorg is de sleutel tot het behoud van de mondgezondheid van je hond. Het is dan ook verstandig om net als voor ons zelf om het half jaar het gebit van je viervoeter te laten controleren.

hond stinkt uit bek tandenpoetsen

2: Tanden poetsen

Het dagelijks poetsen van de tanden van je hond is een effectieve manier om de vorming van tandplak en tandsteen te verminderen. Het gebruik van een hondentandpasta met enzymen kan helpen om bacteriën te bestrijden en de adem van je hond te verfrissen. Het is belangrijk om een routine te ontwikkelen en je hond langzaam te laten wennen aan het tandenpoetsen om stress te vermijden.

3: Dental Oral Care voor het bestrijden van tandplak en tandsteen

Ik kan me goed voorstellen dat het niet voor iedereen mogelijk is om elke dag de tanden van zijn hond te poetsen of misschien laat je hond het gewoonweg niet toe. Om toch tandplek en tandsteen te kunnen bestrijden hebben we het product Dental Oral Care in ons assortiment. Dental Oral Care is een uniek product dat de mondconditie van je hond snel zal verbeteren.

Het pakt een slechte adem, tandplak/tandsteen en geïrriteerd tandvlees bij de bron aan. Het mooie is dat je binnen een periode van 1 à 2 weken al verbetering ziet. Het bestaat uit capsules die je gemakkelijk kunt toedienen aan je hond. Honden tot 25 kg hebben genoeg aan 1 capsule en honden boven de 25 kg zijn 2 capsules per dag nodig voor het beste resultaat. Naast de supplementen hebben we ook nog een spray variant.

4: Kauwspeeltjes & snacks

Kauwspeeltjes en snacks zijn niet alleen leuk voor je hond, maar ze kunnen ook helpen om tandplak en tandsteen te verminderen. Er zijn verschillende soorten kauwspeeltjes en snacks beschikbaar die speciaal zijn ontworpen om de mondgezondheid van honden te ondersteunen zoals de Oral pro denta sticks.

hond stinkt uit bek kauwspeeltje

5: Geef je hond gezonde voeding

Voeding speelt een cruciale rol in de algehele gezondheid en het welzijn van je hond, en dat geldt ook voor de gezondheid van zijn gebit en mond. Een slecht dieet kan leiden tot verschillende gezondheidsproblemen, waaronder een slechte adem. 

Kies altijd voor kwalitatief hondenvoer dat rijk is aan essentiële voedingsstoffen, vitaminen en mineralen. En vermijd voer met veel vulstoffen, kunstmatige toevoegingen en suikers, aangezien deze ingrediënten de mondgezondheid kunnen beïnvloeden en problemen zoals tandplak en tandsteen kunnen verergeren.

Ook bepaalde groentes en fruit zoals appels, aardbeien, wortels en komkommers zijn goede opties voor honden en reinigen het gebit van je hond waardoor de opbouw van tandplak verminderd wordt. Pas wel op en vermijd giftige groenten en fruit zoals druiven, paprika en uien. 

Het is verleidelijk om je hond tafelresten te geven, maar veel menselijk voedsel is niet geschikt voor honden en kan gezondheidsproblemen veroorzaken, waaronder een slechte adem. Bovendien kunnen tafelresten leiden tot overgewicht en obesitas bij honden.

6: Geef je hond voldoende water

Water is essentieel voor de gezondheid van je hond. Het helpt om de mond van de hond schoon te spoelen en voorkomt uitdroging, wat kan leiden tot een slechte adem. Zorg ervoor dat je hond altijd toegang heeft tot vers en schoon water, vooral na de maaltijden.

hond stinkt uit bek water drinken

7: Canifelox Gastro tegen spijsverteringproblemen en slechte adem

Het is uiteraard ook goed mogelijk dat de slechte adem van je hond niet komt door het gebit, maar door maag en darmproblemen. Het kan zijn dat de darmflora van je hond niet in evenwicht is en je hond daardoor uit zijn bek ruikt.

Heeft je hond ook nog andere klachten zoal vieze scheten laten en een futloze vacht? Dan is het zeer goed mogelijk dat dit de oorzaak is.

Om evenwicht in de darmflora van je hond te brengen biedt Canifelox Gastro uitkomst. Met behulp van 4 soorten probiotica heeft het een hele krachtige werking. Het is een poeder wat je gemakkelijk kunt toevoegen aan het eten van je hond.

Gastro beste probiotica hond

Conclusie

Het hebben van een hond met een slechte adem is gewoon vervelend zowel voor jezelf als je hond. Maar met de juiste zorg en aandacht kan dit probleem worden aangepakt. Door de bovenstaande tips te volgen en producten zoals Canifelox Gastro en Dental Oral Care te gebruiken, kun je de mondgezondheid van je hond ondersteunen.

Vragen? Gratis advies van Suzan

Heb je nog vragen over waarom je hond uit zijn bek stinkt en wat je hier tegen kunt doen? Neem dan gerust contact op met mij via whatsapp en krijg gratis advies. Volg ons ook op ons whatsapp kanaal om op de hoogte te blijven van de laatste blogs, tips, nieuws en kortingen.

Disclaimer

Hoewel we ons best doen om nauwkeurige en nuttige informatie te verstrekken, is het belangrijk te begrijpen dat de inhoud op onze blogs niet bedoeld is als vervanging voor professioneel medisch advies, diagnose of behandeling. De besproken onderwerpen en aanbevelingen zijn gebaseerd op algemene kennis en ervaringen, maar de gezondheid van individuele honden kan variëren. Voor specifiek advies met betrekking tot de gezondheid van jouw hond raden we altijd aan een dierenarts te raadplegen. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *