Gedrag

Verlatingsangst hond | dit kun je eraan doen

Straf nooit als er sprake is van verlatingsangst. Probeer ook rustig te blijven als je hond thuis een grote ravage heeft aangericht. Jouw afwezigheid en thuiskomst zou geen spanning moeten veroorzaken. Blijf daarom rustig en ga op zoek naar oplossingen die helpen te ontspannen. Wil je persoonlijk advies over het beste supplement voor verlatingsangst? Stuur mij (Suzan) dan vrijblijvend een WhatsApp 0648566572.

Hoe herken ik verlatingsangst van mijn hond

Naar schatting heeft zo’n 10 tot 15 % van alle honden in meer of mindere mate last van deze gedragsstoornis. Het is ook logisch want een hond wil namelijk onderdeel uitmaken van een groep en wil daarom helemaal niet alleen zijn. Honden met verlatingsangst vertonen afwijkend gedrag. Dit herken je aan de volgende symptomen:

 • Aaneensluitend blaffen en janken
 • Binnen plassen en poepen
 • Verstoring in de spijsvertering, zoals diarree
 • Signalen als veel hijgen, trillen, kwijlen en rondjes draaien
 • Verlies van eetlust
 • Pogingen om te ontsnappen
 • Vernielzuchtig gedrag
 • Hyperactief gedrag bij thuiskomst

Tips om verlatingsangst hond te voorkomen

We benoemen hier een paar tips om de kans op verlatingsangst te verminderen.

Het begint al in de puppytijd. Het is van groot belang dat jij je bewust bent van de signalen van verlatingsangst. Alleen op deze manier kun je vroegtijdig ingrijpen. Laat je hond de eerste periode van zijn leven niet te vaak alleen. Moet je toch even weg? Laat je pup dan niet te lang alleen en creëer een veilige omgeving door middel van een bench en zorg dat je daarvoor een lange wandeling hebt gemaakt. De kans is groot dat hij dan rustig gaat slapen.

Wees betrouwbaar en vooral voorspelbaar als je weggaat. Dit zorgt voor herkenbaarheid en geeft vertrouwen dat je weer terugkomt. Probeer dus nooit onopgemerkt te verdwijnen.

Kom je thuis dan mag je hond best enthousiast zijn en kun je dit gedrag op een positieve en rustige manier beantwoorden. Je mag op zo’n moment best wat lekkers geven. Niet verstandig is om je hond tijdens jouw afwezigheid afhankelijk te maken van voer. Het mooiste is als er ook ontspanning is zonder voer.

Is je hond alleen geweest en tref je daarna een grote ravage aan? Blijf dan geduldig en ga vooral niet straffen! Ook al is dit voor jou heel menselijk voor je hond heeft dit een averechtse werking. Jouw thuiskomst zal hij namelijk associeren met iets negatiefs.

Blijven de problemen aanhouden? Dan is het zinvol om in te zetten op zijn onafhankelijkheid. Hier kun je zelf aan bijdragen door gedrag te negeren en andere mensen te betrekken bij het voeren en wandelen.

Omdat geen hond gelijk is bestaat er geen gouden tip om verlatingsangst te voorkomen. Helaas ontwikkelen sommige honden toch verlatingsangst. Ook kan het zijn dat negatieve ervaringen uit het verleden bijdragen aan deze angst.

Ondersteuning om verlatingsangst bij de hond te verminderen

Je kunt zeker helpen om de verlatingsangst van je hond te verminderen. Houd er wel rekening mee dat dit tijd en vooral geduld vraagt. In deze fase kun je je hond ondersteuning geven in de vorm van supplementen zoals Calm van Canifelox. Dit product bevat psychobiotica die het lichaam kunnen beschermen tegen spanning dankzij hun invloed op het spijsverteringssysteem en het centraal zenuwstelsel. Het product heet een natuurlijk kalmerend effect op honden, zonder slaperigheid te veroorzaken.

Calm: voor stressgevoelige honden

 28,95

One thought on “Verlatingsangst hond | dit kun je eraan doen

 1. Emma schreef:

  Wat een goede tips om verlatingsangst bij een hond te voorkomen. Onze vorige hond had hier helaas behoorlijk last van, we hebben hem uit het asiel gehaald. Met goede tips, ook van de dierenwinkel, is dat gelukkig overgegaan. Ik ben het er helemaal mee eens dat straffen nooit de oplossing is, positief belonen werkt veel beter.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *