Gezondheid

Wat is artrose bij een hond?

Veel honden hebben op jonge of oudere leeftijd te maken met artrose. Als baasje is het belangrijk om de signalen van je hond te herkennen en daar waar mogelijk ondersteuning te geven. 

Artrose betekent dat de kwaliteit van het kraakbeen van één of meerdere gewrichten van je hond door de tijd vermindert. Je kunt het gewricht zien als de plaats waar 2 botten samenkomen. Het uiteinde van het ene bot is afgerond, dat van het andere is vlak of uitgehold. Op deze manier passen ze mooi in elkaar. Het gewricht zelf is bekleed met een laagje kraakbeen en rond het gewricht zit een kapsel met aan de binnenkant een slijmvlies of synoviaal membaan. Dit slijmvlies produceert weer een smeerstof die ervoor zorgt dat de gewrichten van je hond soepel kunnen bewegen. Zo hoort het dus eigenlijk te zijn.

Is er sprake van artrose, dan gaat de kwaliteit van het kraakbeen achteruit en zal het te dun worden. Hierdoor schuren de gewrichten over elkaar en kunnen er ontstekingen, pijn en stijfheid ontstaan. 

Wanneer speelt artrose bij honden?

In tegenstelling tot wat mensen vaak denken komt artrose niet alleen voor bij oudere honden maar kunnen ook jongere honden er al last van hebben. Ook erfelijkheid kan hier een belangrijke rol in spelen. Het is dan ook verstandig om de gewrichten op jonge leeftijd al te ondersteunen. Voorkomen is immers beter dan genezen. Let ook op overgewricht of zware belasting omdat dit de kans op artrose kan vergroten. Artrose kan in alle gewrichten voorkomen denk hierbij aan ellebogen, knieën, heupen en rugwervels.

Welke medische aandoeningen kunnen artrose bij je hond veroorzaken?

Sommige rassen zijn gevoelig voor heupdysplasie (HD) of elleboogdysplasie (ED) en patella luxatie (PL) dit zijn allemaal aandoeningen aan de gewrichten.

Heupdysplasie hond

Vaak zie je deze aandoening bij grote honden en snelgroeiende honden. De kop van het heupgewricht past niet goed meer in de heupkom wat erg pijnlijk is voor de hond. Honden hebben dan moeilijk met lopen of opstaan. In de meest ernstige gevallen kunnen ze helemaal niet meer lopen.

Elleboogdysplasie hond

Ook deze aandoening zie je vaak bij de grote en snelgroeiende honden. Vooral jonge honden hebben hier last van. Ook hier passen de botten niet goed op elkaar met als gevolg dat er een stukje bot kan afbreken en het kraakbeen beschadigt. Hier zie je vaak kreupelheid en moeite hebben met opstaan.

Patella luxatie

In tegenstelling tot de andere aandoeningen is dit iets wat vooral voorkomt bij de kleinere rassen. Wat bij patella luxatie namelijk gebeurd is dat de knieschijf even naast het gewricht schuift. Kleine honden maken vaak een hupje als dit gebeurt. In de meeste gevallen schiet de knieschijf dan vanzelf weer terug. Maar deze aandoening kan ook zorgen voor beschadiging van het kraakbeen.

Aanwijzingen van artrose bij honden

  • Kreupel of mank lopen na een lange wandeling
  • Wegglijden van de achterpoten
  • Slikken van de poten, dit kan een uiting zijn van pijn
  • Niet meer in staat zijn om lang te wandelen
  • Niet meer willen spelen
  • Moeite hebben om op te staan
  • Regelmatig een klein huppeltje, vooral bij de kleine rassen
  • Algemene stijfheid

Wil jij vrijblijvend en gratis advies?

Je kunt dagelijks contact opnemen met Suzan

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *